Burgemeesters West-Brabant ongerust na zoveelste incident in kerncentrale Doel
Kernreactor Doel 1 werd zaterdagavond automatisch uitgeschakeld. Volgens de Belgische krant De Morgen werd de kerncentrale stilgelegd, omdat er een probleem was met de zogenoemde alternator. Dat is een grote dynamo waarin de elektriciteit wordt opgewekt.
Het is het zoveelste incident bij de kernreactor uit 1975. Doel 1 zou samen met Doel 2 na veertig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering besloot de reactoren tot 2025 in gebruik te houden. Dit leverde de Belgen onder meer vanuit Brabant felle kritiek op.
Veiligheid moet worden gegarandeerdPetter geeft tegenover Omroep Brabant aan dat hij vreest voor de veiligheid van de inwoners in West-Brabant. "We hebben de afgelopen tijd goede informatie gehad, maar ik wil een stap verder. Het vertrouwen moet weer worden teruggewonnen. We moeten in een veilige situatie kunnen leven."
Petter overlegt nu met andere burgemeesters, zoals Jacques Niederer van Roosendaal, hoe het beste een signaal kan worden afgegeven bij het kabinet. "Dit is nu duidelijk een kwestie voor nationale overheden. Wij zijn weliswaar geen partij, maar ik wil dat er het nodige aan wordt gedaan om de veiligheid te kunnen garanderen."
Brief naar kabinetNiederer heeft bij monde van een woordvoerder laten weten dat hij ook een signaal wil afgeven. De burgemeesters van de West-Brabantse gemeenten komen waarschijnlijk komende week met een brief waarin zij het kabinet oproepen iets te doen aan de onveilige situatie, aldus de woordvoerder.
De burgemeesters stappen naar het kabinet nadat eerder Bergse raadsleden opriepen iets te doen aan de gevaarlijke situatie bij de kernreactor in Doel, net over de grens bij Ossendrecht. Het pleidooi kwam van de fractievoorzitters van de VVD, de GBWP en GroenLinks in Bergen op Zoom.
'Voel me niet gerust'"De maat is vol", vertelt fractievoorzitter Evert Weys van coalitiepartij GBWP tegen Omroep Brabant. "Ik voel me niet gerust en durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat de kernreactor veilig blijft. Ik ben bang dat de Belgen het niet snel onder controle krijgen."
Een incident kan grote delen van omliggende gemeenten in de provincies Brabant, Zeeland en Zuid-Holland voorgoed onbewoonbaar maken, waarschuwen de VVD, de GBWP en GroenLinks. In het gebied dat getroffen kan worden door een kernramp, wonen negen miljoen Nederlanders en Belgen.