Video

'Zorgen om incidenten kerncentrale Doel', burgemeesters en oppositiepartijen willen actie kabinet

4 januari 2016 om 09:36
nl
Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom wil zo snel mogelijk actie ondernemen om het kabinet te vragen druk uit te oefenen op de Belgische regering over de kerncentrale in Doel, net over de Belgische grens. Hij trekt samen met collega’s uit Roosendaal en Woensdrecht op uit zorgen om de veiligheid van de kerncentrale.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Zaterdagavond werd kernreactor Doel 1 automatisch uitgeschakeld, volgens de Belgische krant De Morgen omdat er een probleem was met een dynamo.
Zondag en maandag uitte Petter tegenover Omroep Brabant zijn zorgen over het heropenen van de centrales die ‘hun levensduur hebben overschreven’. “Dat gebeurt ook zonder fatsoenlijke milieueffectrapportage en zonder draagvlak in de omgeving.”
Landelijke politiek roert zichMeerdere partijen in de Tweede Kamer eisen dat Nederland meer zeggenschap krijgt over de kerncentrale in Doel, meldt het AD. GroenLinks wil al langer meer zeggenschap, de SP wil dat de centrale sluit.
Volgens kamerlid Smaling van die laatste partij kunnen de problemen bij Doel niet langer worden afgedaan als incident. "De dingen waren net weer in gebruik en meteen is het weer raak", zegt hij refererend aan de stop van zaterdagavond.
Dat was niet bepaald het eerste incident bij de kernreactor uit 1975. Doel 1 zou samen met Doel 2 na veertig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering besloot de reactoren tot 2025 in gebruik te houden. Dit leverde de Belgen onder meer vanuit Brabant felle kritiek op.
Problemen stoppen niet bij de grensD66-kamerlid Stientje van Veldhoven zegt tegen het AD dat de centrales zo oud zijn dat als er iets misgaat, er niet alleen problemen zijn in België.
"Als de belangen zo groot zijn, is het niet meer dan logisch dat Nederland ook mee beslist over de vraag of die centrales open of dicht moeten”, zegt Van Veldhoven tegen de krant. Als het aan haar ligt zou Nederland ook mee moeten kunnen kijken in de centrales.
Voor burgemeester Petter zou dat een deel van de zorgen wegnemen. “En ik denk ook dat de Belgische inspectiedienst zijn werk wel goed doet. Maar ik denk dat het wel wat weinig is. Volgens mij zou het goed zijn als er een nieuwe rapportage komt waarbij ook de mening van de omgeving wordt meegenomen alvorens al dan niet opnieuw open te gaan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.