Opvallend veel Brabanders bij presentatoren jubilerend NOS-journaal

5 januari 2016 om 20:51 • Aangepast 21 november 2020 om 13:38
nl
Het NOS-journaal bestaat 60 jaar en dat zullen we weten ook. Behalve speciale jubileumprogramma's rond het oudste Nederlandse tv-bulletin wordt de kijker dinsdag de hele dag getrakteerd op de presentatoren van weleer.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

Zoals Henny Stoel, Maartje van Weegen, Joop van Zijl, Noraly Beyer en Eva Jinek. Maar ook Brabanders Gerard Arninkhof uit Roosendaal en Eindhovenaar Eef Brouwers gaven eenmalig letterlijk acte de présence.
Brouwers: 'doodsbenauwd'Eef Brouwers(77) was bij het NOS-journaal te zien tussen 1973 en 1977. Het is dus bijna veertig jaar geleden dat hij voor het laatst presenteerde. "Ik zat dan ook vol spanning", zegt hij op NOS.nl. "Ik ben nog altijd doodsbenauwd dat er iets misgaat met de techniek, of dat mijn tekst kort voor de uitzending nog verandert. Of dat mijn bril van mijn neus glijdt."

Wachten op privacy instellingen...

Philips en de RVDBrouwers raakte na zijn NOS-tijd geworteld in het Brabantse toen hij directeur werd van de persdienst van Philips, toen nog met hoofdkantoor in Eindhoven. Ook na zijn vertrek naar de Rijksvoorlichtingsdienst bleef hij Eindhoven en PSV trouw. Brouwers werd als baas van de RVD (1995-2004) vooral bekend door zijn optreden als ceremoniemeester bij ingrijpende gebeurtenissen bij het Koninklijk Huis.
ArninkhofGerard Arninkhof(66) is niet alleen geboren en getogen in West-Brabant, hij begon er ook zijn journalistieke loopbaan. Als leerling-verslaggever bij BN De Stem in Breda. In 1982 begon hij op de redactie van het journaal, vanaf 1994 ook als presentator. Eind 2010 deed hij zijn laatste presentatieklus voor het NOS-journaal.
"Erg geinig om weer terug te zijn", zegt Arninkhof op NOS.nl. Hij kijkt tevreden terug op zijn eenmalige terugkeer. "Ik vond dat het goed ging, maar wie ben ik? Maar goed, misschien speelt het feit dat ik 22 jaar ervaring heb ook een rol."
Brabant rulesVan de journaalmastodonten met Brabantse roots moet zeker weerman Erwin Krol niet onvermeld blijven. De geboren Gilzenaar wordt gezien als de geestesvader van het moderne weerpraatje met personality-presentatie en computeranimaties.
Ook de eerste vrouwelijke presentator van het journaal, Eugenie Herlaar, kwam uit Brabant: zij woonde toen in Teteringen, later in Oosterhout.
En ook bij de huidige generatie presentatoren veel Brabantse inbreng: Dionne Stax uit Boxmeer en oud-Omroep Brabant-collega Astrid Kersseboom. En de in Breda geboren en getogen Herman van der Zandt die onlangs de overstap maakte naar Studio Sport. In zijn laatste journaaluitzending uitgeluid met het clublied van NAC Breda

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.