Video

Ophef over nieuw afvalbeleid gemeente Tilburg, afval nog maar een keer in twee weken opgehaald

6 januari 2016 om 15:50 • Aangepast 21 november 2020 om 13:36
nl
De gemeente Tilburg gaat vanaf 1 juli de duocontainer voor GFT en restafval nog maar één keer in de twee weken ophalen. Dat heeft te maken met het nieuwe afvalscheidingsbeleid.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

De gemeente maakte dat woensdagochtend bekend op haar Facebook-pagina. Onder het bericht regent het reacties van boze inwoners. Ze vrezen voor stinkende en overvolle containers.
'Krioelen van de maden'"Er zal van de zomer een heerlijk geurtje hangen in de straten en het zal ook wel gaan krioelen van de maden. Bah bah, moet niet gekker worden, zeg", schrijft de Tilburgse Bianca. Marian beaamt dat. "Dan kun je lekker op je plaats zitten in de zon met een stinkende container in je buurt omdat je vlees- en visafval daar twee weken in ligt. En dan hebben we het nog maar niet over wat er allemaal door dat rottende vlees in die container tot leven gaat komen."

Wachten op privacy instellingen...

'GFT stinkt na een week ook al'Volgens de gemeente zal de overlast meevallen omdat door het verplichte scheiden van plastic, metaal en drankkartons (PMD) er een stuk minder restafval zal zijn. "Bovendien stinkt GFT-afval na een week ook al, dus na twee weken zal dat niet erger zijn", laat een woordvoerder weten.
Vanaf 1 juli zijn de Tilburgers verplicht om PMD-afval te scheiden. Al die verpakkingen mogen in de plastic-bak van de duocontainer plastic/papier. Huishoudens vanaf vier personen kunnen gratis een extra PMD container aanvragen. Ook kunnen mensen met veel tuinafval daar gratis een extra container voor aanvragen.
Te veel containersPetra vreest voor de hoeveelheid aan containers. "Nog even en je hebt een eigen containerpark op je plaats. Leuk voor mensen die maar een klein plaatsje hebben", reageert ze cynisch op Facebook. Een mening die Lizet met haar deelt. "Kan ik bij jullie ook grond bij krijgen om containers neer te zetten zodat ik ook nog op mijn plaats buiten kan zitten. Of moeten we maar op straat gaan zitten met onze tuinset?"
Doel van het intensieve afval scheiden is het milieu. "Maar we gaan het ook in onze portemonnee merken", weet de woordvoerder van de gemeente. "We hoeven minder afval aan te bieden ter verbranding en hoeven minder ophaalrondes te doen."
'Afvalstoffenheffing omlaag'En ook de Tilburgers zullen het scheiden van afval beloond zien worden. "Vanaf 2017 gaat de afvalstoffenheffing hierdoor omlaag", voegt de woordvoerder nog toe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.