Burgemeester Loon op Zand: 'Hier meer onrust gehad, als aanranding in Keulen eerder was geweest'
De komst van de vluchtelingen naar Loon op Zand ging, zoals in meer plaatsen, niet zonder slag of stoot. Tijdens een speciale bijeenkomst liepen de emoties van inwoners hoog op. "Ik heb zware momenten gehad tijdens die bijeenkomst", zegt Luijendijk. "Mensen spraken mij er persoonlijk aan op het creëren van een onveilige situatie. Dat vond ik heftig."
Begrip voor inwonersDe burgervader heeft overigens wel begrip voor de gevoelens van de inwoners van zijn gemeente. En hij begrijpt ook dat er angst is. "Er zijn mensen die vrezen voor het cultuurverschil. En dat verschil is er ook. Ik denk ook dat als de aanrandingen in Keulen eerder hadden plaatsgevonden, dat de onrust in mijn gemeente groter zou zijn geweest."
Mede om de angst over onveiligheid voerde de gemeente begeleid fietsen in voor schoolkinderen. Die maatregel zorgde voor een storm aan reacties. "Het heeft meer aandacht gekregen dan nodig was", vindt Luijendijk. Het was alleen bedoeld om mensen tegemoet te komen. De omgeving van Droomgaard is echt veilig."
1 april is 1 aprilDe verwachting is dat er vrijdag nog 200 vluchtelingen aankomen op het vakantiepark en er volgen meer mensen in de loop van volgende week. In totaal kan het park 1200 vluchtelingen herbergen. 1 april vertrekken de mensen weer. "Ik geef toe dat we veel hebben moeten investeren voor een korte opvangperiode", zegt Luijendijk.
De burgemeester is dan ook voorbereid op de vraag van het COA om de mensen langer op te vangen op het park. "Maar ik heb gezegd en afgesproken met alle betrokkenen: 1 april is 1 april. De wereld moet er een heel stuk anders uitzien wil ik daar vanaf wijken."