Video

Onrust over dodelijk konijnenvirus: 'Kans op verspreiding in Brabant is groot'

7 januari 2016 om 12:59
nl
Het nieuwe konijnenvirus VHD2 dat in december in ons land is opgedoken, veroorzaakt grote onrust. Brabantse dierenartsen waarschuwen voor het besmettelijke virus dat fataal is voor wilde en tamme konijnen. De konijnenopvang in Eindhoven neemt voorlopig geen dieren meer op uit angst voor verspreiding. "Veel mensen zijn zich nog niet bewust van het risico, maar de kans is groot dat de ziekte ook in Brabant heerst."
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

In Nijmegen, Utrecht en Groningen kwamen een maand geleden meldingen binnen over acute sterfte onder konijnen. Uit onderzoek blijkt dat de dieren zijn gestorven aan een nieuwe variant van de konijnenziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease). Het virus is zeer besmettelijk, een geïnfecteerd dier sterft meestal binnen 48 uur.
"De ziekte is vrij dramatisch", zegt Eric der Kinderen van dierenartsenpraktijk De Warande in Helmond. "Vaak is niet aan de konijnen te zien dat ze iets onder de leden hebben totdat ze sterven. En dan is het te laat."
Verspreiding via urine, uitwerpselen en insectenVolgens de dierenarts wordt het virus overgebracht door direct contact tussen konijnen, wild en tam, en ook indirect via urine en uitwerpselen. "Als mensen in de bossen gaan wandelen en ze krijgen iets aan de schoenen, dan nemen ze het virus heel makkelijk mee."
Der Kinderen waarschuwt eveneens voor insecten. "Ook stekende insecten verspreiden het virus. En door de warme winter zijn muggen nu veel langer actief. "
Ver van m'n bed-showDe dierenarts heeft direct een mail gestuurd naar al zijn klanten die een konijn hebben toen duidelijk werd dat het virus zich ook in Nederland heeft geopenbaard. Dit leverde weinig reacties op.
"Het is nog altijd een beetje ver van m'n bed-show voor veel mensen. Maar vergis je niet, verspreiding is ook zeker in Brabant mogelijk. Er zijn hier heel veel wilde konijnen, ook in woonwijken. We maken ons absoluut zorgen", stelt Der Kinderen.
Frankrijk, Duitsland, SpanjeOok bij Konijnenopvang Franky in Eindhoven zijn ze alert. "Er zijn inmiddels vaccins in Frankrijk, Duitsland en Spanje maar een virus weet natuurlijk niet waar de landsgrens loopt", zegt woordvoerster Liesbeth.
Bij Franky zitten momenteel 55 konijnen, die allemaal zijn gevaccineerd tegen VHD2. Binnen zes weken volgt een tweede injectie want pas dan zijn de dieren volledig beschermd.
Opnamestop bij konijnenopvang"Het vervelende is dat het vaccin nu slechts beschikbaar is in een dosis voor vijftig konijnen tegelijk. Een dosis voor één konijn komt pas eind januari, begin februari op de markt", aldus Liesbeth.
De opvang is overvol en neemt voorlopig geen nieuwe dieren op. "Dat gaan we pas weer doen als er een individueel vaccin voorhanden is." Bij sommige dierenartsen kunnen particulieren hun konijn wel laten inenten.
Bel de DierenbeschermingMensen die een konijn aanbieden, krijgen het dringende verzoek het dier te vaccineren. "Als ze het zelf niet doen, dan doen wij het maar daar hangt uiteraard een prijskaartje aan."
Liesbeth vraagt mensen die veel in de natuur zijn goed op te letten. Mensen die een dood, intact konijn vinden, wordt aangeraden hiervoor de Dierenbescherming te bellen.
'Aanslag op de populatie'Volgens de Eindhovense wordt het heel lastig om het konijnenvirus de kop in te drukken. "Het is een virus om te blijven, denk ik. Tamme konijnen kun je vaccineren, maar de wilde dieren zijn er niet tegen bestand. Dit zal opnieuw een flinke aanslag op de populatie worden."
De commerciële konijnenhandel heeft eveneens maatregelen genomen om besmetting tegen te gaan, stelt Sjef Lavrijsen, voorzitter van de vakgroep LTO Konijnenhouderij. "Mensen die van buitenaf komen, moeten zich houden aan de hygiënische regels. Daarnaast hangt overal vliegengaas, zodat stekende insecten niet binnen kunnen komen."
Volgens Lavrijsen wordt het vaccin tegen het VHD2-virus inmiddels volop ingezet. "Er is tot nu toe geen uitbraak geweest bij Brabantse bedrijven. Mocht het in de toekomst toeslaan, dan zijn alle dieren beschermd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.