Politiemol Mark M. voor het eerst voor de rechter in Den Bosch

12 januari 2016 om 08:00
nl
Politiemol Mark M. zal dinsdagochtend voor het eerst voor de rechter verschijnen. M. zou vertrouwelijke inlichtingen hebben verkocht aan grote drugsorganisaties die in Brabant actief zijn. Ook zou de ex-politieagent warme banden hebben onderhouden met voormannen van de motorclubs No Surrender en Satudarah.
Profielfoto van Vaessen Emile
Geschreven door
Vaessen Emile

De 28-jarige Mark M. werkte als agent bij de recherche in Son en Breugel. De man uit Weert had tijdens zijn aanhouding toegang tot het recherchesysteem. Als er iets veranderde in een van de 23 zaken die hij in het systeem volgde, dan kreeg M. vanzelf een seintje.
250 euro voor informatie"Maar we weten niet precies hoeveel van zulke abonnementen hij nog meer in de jaren voor zijn arrestatie heeft gehad. Dat proberen we nu vast te stellen", zei hoofdofficier Nicole Zandee eerder tegen de NRC.
Ook zou M. de afgelopen vier jaar informatie hebben gekregen via 27.971 'actieve bevragingen' in het politiesysteem.
ZIE OOK: Corrupte agent Mark M.: 'Het lijkt wel een slechte film, hij loog iedereen voor’
De politiemol kon bij deze informatie komen, omdat de AIVD zijn inlogautorisatie was vergeten te blokkeren. Dit had de inlichtingendienst moeten doen toen M. niet door de screening was gekomen. Maar dat gebeurde dus niet. Voor een vast bedrag van 250 euro per maand konden criminelen een abonnement afsluiten bij M.
Autohandelaar Jan L.De hele zaak van de politiemol kwam aan het licht in een onderzoek naar autohandelaar Jan L. uit Oirschot. Hij wordt verdacht van het plegen van fraude bij het in- en verkopen van zeer exclusieve auto’s. Jan L. zit sinds zijn aanhouding in april vast.
ZIE OOK: 'Inval was kwestie van tijd', afnemer van informatie politiemol Mark M. is autohandelaar Berry S.
'Rotste appel sinds tijden'In de zaak van de politiemol werden ook een 37-jarige man uit Veldhoven en een 33-jarige man uit Geldrop opgepakt. Zij zouden informatie hebben gekocht van M. Later werden de mannen ook weer vrijgelaten. Maar ze blijven wel verdachte in de zaak.
ZIE OOK: 'Politiemol Mark M. overlegde in Oekraïne met netwerk van gangsters en geheime dienst'
Vertrekkend korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie ging diep door het stof. Hij erkende dat er fouten zijn gemaakt in de zaak van politiemol Mark M. Volgens de politie 'ronduit een smet op ons blazoen'.
Korpschef Bouman sprak van een 'dure, maar uiterst leerzame les'. Hij noemde M. in een verklaring de 'rotste appel sinds tijden' binnen de politie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.