Timelapse van inhangen megasluisdeuren Wilhelminakanaal Tilburg
[Youtube:body:https://youtu.be/PjpsTrE4bMA]
Niet eerder werden sluisdeuren van deze afmetingen (6,2 bij 12,9 meter) geplaatst. Ondanks die omvang zijn ze dankzij het materiaal composiet niet zo zwaar als meer gangbare sluisdeuren van hout of staal.
Verbreding WilhelminakanaalAndere voordelen zijn volgens Rijkswaterstaat dat composiet onderhoudsarm is en minder slijt dan hout of staal. De puntdeuren kunnen een verschil in waterstand van maar liefst 7,90 meter keren.
Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het allemaal goed gegaan afgelopen weekend. "Alles is volgens planning verlopen." De sluis krijgt nog iets bijzonders. Medio dit jaar wordt een vijzelturbine geïnstalleerd. Een soort gigantische schroef die het water oppompt naar het hoge gedeelte.
Vijzelturbine wekt energie opBijzonder aan de vijzel is dat hij bij het dalen van het water in wordt gezet als turbine en energie opwekt. "Die energie is goed voor 250 huishoudens. De opgewekte energie wordt ingezet voor de aansturing van het sluiscomplex en het restant gaat naar het electriciteitsnet", aldus Merijn Kok van Rijkswaterstaat. Het is de eerste vijzelturbine die in Nederland wordt geplaatst.
Het inhangen van de sluisdeuren is onderdeel van een groter project. Het Wilhelminakanaal dat door Tilburg stroomt wordt breder en dieper gemaakt. Ook komt er een draaikom waar schepen kunnen keren.