Video

Drugsafval in gierput Someren wordt na negen maanden opgeruimd, mais blijft staan

11 januari 2016 om 19:05
nl
Er is nog steeds geen definitieve oplossing voor het drugsafval in mais op een akker in Someren. In de planten en in een gierput zijn sporen van MDMA gevonden. Volgens burgemeester Veltman van Someren simpelweg omdat er geen plek is in het land dat om kan gaan met het probleem. Voorlopig wordt de vervuilde mest opgeslagen in een mobiele mestcontainer.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

In maart 2015 werd er aan de Nederweertseweg een drugslaboratorium aangetroffen. Bij de ontmanteling van het drugslab is geconstateerd dat het drugsafval in de gierkelders is geloosd en het zich daar met mest heeft vermengd. Die mest werd uiteindelijk door de boer uitgereden over de akkers, waardoor het weer in de mais terecht kwam.
'Hard gezocht naar oplossing'MDMA is de werkzame stof in xtc. Gemeente Someren heeft lang gedaan over het vinden van een oplossing voor drugsafval in de gewassen. Zaterdag werd duidelijk dat er afvalstoffen van xtc aangetroffen werd in mais dat normaal gesproken werd verkocht als veevoer.
Burgemeester Veltman geeft aan het drugsafval tijdelijk ergens anders op te willen slaan. “Het moet afgevoerd en vernietigd worden, maar tot nu toe is er geen plek in Nederland waar dit vernietigd kan worden. Wat we nu gaan doen is een tussenoplossing: we halen één put leeg en dat willen we dan opslaan”, legt burgemeester Veltman uit. “Die mest gaan we tijdelijk ergens mobiel opslaan, in afwachting van een verwerkingsmogelijkheid.”
'Nu kijken wat we verder gaan doen'“Er zitten dus ook MDMA-sporen in de maisstengels en daarnaast is de grond vervuild. Ik wil dus ook graag met de provincie in gesprek om te kijken hoe we dit moeten oplossen. Hopelijk zijn de buurtbewoners ook zo snel mogelijk af van de stank.”
De provincie is blij dat er nu iets gaat gebeuren, laat een woordvoerder van gedeputeerde Johan van den Hout weten. Die was ‘not amused’ over het feit dat de provincie niet eerder op de hoogte werd gebracht van het probleem en dat de gemeente niet eerder actie heeft ondernomen. “We zijn blij dat het nu in een stroomversnelling komt en dat het afval verwijderd wordt.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.