Video

3,5 miljoen voor behoud troeteleik? 'Te duur', vindt de provincie

2 januari 2017 om 16:56 • Aangepast 21 november 2020 om 04:43
nl
De provincie wil niet meebetalen om de troeteleik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout te behouden. "Wij vinden het bedrag van 3,5 miljoen euro te hoog", laat de provincie maandag weten. Dat bedrag is nodig om het viaduct aan te passen, zodat het mogelijk is om A58 te verbreden.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Eind november vorig jaar werd bekend dat de troeteleik gekapt gaat worden, omdat er een bredere A58 komt. De verbreding kan volgens Rijkswaterstaat alleen via de middenberm, omdat de weg anders te breed wordt om onder het vlakbij gelegen viaduct te gaan.
ZIE OOK: 'Mensen, het is één boom...', toekomst troeteleik A58 houdt gemoederen bezig
Heel veel mensen vinden het zonde als de ruim 140 jaar oude eik straks gekapt wordt. Op de Facebookpagina van Omroep Brabant gaven tienduizenden mensen aan dat de zomereik moet blijven. Boswachter Frans Kapteijns en de Bomenstichting riepen op om geld te doneren voor het behoud van de eik.

Wachten op privacy instellingen...

'Geen visitekaartje'De Partij voor de Dieren stelde vervolgens Statenvragen over de kapkwestie en noemde de eik een visitekaartje voor Brabant. Daar is de provincie het niet mee eens. "Nee.Het is een markante boom die voor de voorbijrijdende automoblist een mooi herkenningspunt is op de A58."
De provincie Noord-Brabant is verder ook niet van plan om de eik een beschermde status te geven, zodat deze beschermd is tegen het kappen. En ook zal er bij de vluchtstrook niet uitgeweken worden naar de vluchtstrook. "Rijkswaterstaat heeft een hele zorgvuldige afweging gemaakt in een poging om te eik te behouden, maar dit is niet mogelijk binnen de randvoorwaarden voor techniek, veiligheid en aanvaardbare kosten."
Boomstichting houdt hoopOndanks de woorden van de provincie, houdt de Boomstichting hoop. "Ik vind het gek dat de provincie deze uitspraken nu al doet. Wij hebben nog steeds gesprekken met Rijkswaterstaat en die zijn positief", zegt Joep van Bergeijk van de Boomstichting.
Van Bergeijk is zelf ook een actie gestart om geld op te halen voor de eik. "We hebben nu tweeduizend euro binnen van zo'n duizend donateurs. Natuurlijk kom je dan nog lang niet bij die miljoenen, maar het gaat erom dat er maatschappelijk draagvlak is en dat we dat laten hiermee laten zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.