Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk: 'Indirect vangen wij boeven'
Brabant Nieuws, Bureau Brabant en Opsporing Verzocht. Het zijn programma's waarin politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk (56) regelmatig te zien is. Het zijn dan geen prettige zaken waarvoor hij de media te woord moet staan: familiedrama's, schietpartijen, overvallen, grote branden. "Hoe triest de incidenten ook zijn, ik vind woordvoering heel leuk om te doen. Ik geloof dat ik een goede band met de pers heb."
ZiekenomroepVan Hooijdonk begint z'n loopbaan bij de politie zoals het zo vaak gaat, als agent op straat. Daarna volgt de recherche, maar uiteindelijk lonkt de woordvoering. De journalistiek heeft dan al een tijdje z'n belangstelling.
"Ik werkte als vrijwilliger bij de ziekenomroep en bij de lokale omroep, heel leuk werk, vooral de journalistieke kant trok me aan. Toen er hier in 1997 een vacature voor een woordvoerder kwam heb ik ook geen moment getwijfeld. Na de nodige bijscholing kon ik aan de slag, tot nu toe met veel plezier. Ik hoop het nog enkele jaren te kunnen doen."
PieperdienstVan Hooijdonk doet de woordvoering voor Midden en West Brabant en om de zoveel tijd hoort ook Zeeland tot zijn terrein. Veel tijd brengt hij gewoon 'op kantoor' in Tilburg door. Daar schrijft hij persberichten, houdt hij de sociale media bij. Om de zoveel tijd heeft hij pieperdienst, moet hij er 's nachts wel eens uit. "Dat zijn, nu ik wat ouder wordt, de wat mindere kanten van het werk, maar het hoort er gewoon bij."
Woordvoering ziet Van Hooijdonk niet alleen al het informeren van de pers, al zijn er grenzen: "Ik kan vaak niet alles zeggen vanwege het onderzoek." Het is tegelijkertijd een mogelijkheid om getuigen op te roepen zich te melden met informatie. "Indirect zijn wij zo ook bezig met boeven vangen."