Madeleine van Toorenburg geen voorzitter van Tweede Kamer
De Tweede Kamer was vanaf kwart over een 's middags bijeen om een nieuwe voorzitter te kiezen. Pas om half tien bleek PvdA-Kamerlid Khadija Arib de winnaar.
Madeleine van Toorenburg was graag kamervoorzitter geworden. 'De functie vraagt om een dienstbare, betrokken maar ook doortastende voorzitter', zo schreef Madeleine van Toorenburg in haar motivatie. Om zo 'een scherp oog (te) houden voor het gezag van ons parlement' en 'alle politieke partijen in de Tweede Kamer optimaal tot hun recht te laten komen'.
ZIE OOK: Waarom Madeleine van Toorenburg Kamervoorzitter wil worden
De drie politieke tegenstanders van Van Toorenburg waren Kamerleden Khadija Arib (PvdA), Ton Elias (VVD) en Martin Bosma (PVV). Samen namen ze woensdagmiddag plaats in 'Vak K', waar normaal het kabinet zit. Zij wilden allemaal Anouschka van Miltenburg opvolgen die aftrad wegens kritiek op haar functioneren. Eerst moest het viertal wat vragen beantwoorden.
Via loting werd bepaald dat Madeleine van Toorenburg als eerste antwoord mocht geven op de vele vragen die de vijftien sprekers voor haar hadden. De CDA-politica uit Rosmalen legde in haar antwoorden uit dat de Kamervoorzitter en voorbeeldfunctie heeft. De inhoud en de vorm zijn bepalend voor het politieke debat, zo stelde ze.
Ook ruimte voor kleine fractiesOok vond Van Toorenburg dat alle verschillende geluiden van de partijen in de Tweede Kamer gehoord moeten worden. Het moet in evenwicht zijn. Niet alleen ruimte voor grote partijen. Elke politieke partij moet optimaal recht worden gedaan. Ook de kleine fracties in de Kamer moeten de ruimte krijgen, aldus Van Toorenburg.
"Ik heb me altijd ingezet voor die mensen waar ik het niet mee eens was", vertelde Van Toorenburg. "In de gevangenis, in de advocatuur, maar ook in de Kamer. Ik weet niet waarom ik dat heb. Het zal een onderdeel van mijn persoonlijkheid zijn."
Het woord ontnemenDe voorzitter leidt de meeste vergaderingen in de grote zaal van de Kamer. Hij of zij kan vermanen, het woord ontnemen en iemand van de vergadering uitsluiten. Dat wil van Toorenbrug wel. Maar dat moet ze nu dus aan een andere voorzitter overlaten.