Autorijden op mierenzuur: 'Eigenlijk tank je vloeibare elektriciteit'
Mierenzuur of methaanzuur is een chemische stof die voorkomt in veel levende wezens, zowel dieren als planten. In het verleden werd mierenzuuur gewonnen uit mierennesten, maar tegenwoordig is het een chemisch product dat onder meer wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen.
Donderdag presenteren de studenten van Team FAST een modelauto die rijdt op deze nieuwe vinding. De wizkids hebben een manier ontwikkeld waardoor je het gas waterstof vloeibaar kan maken en daardoor makkelijker en veiliger kan opslaan.
Vloeibare elektriciteitHet is nu nog een grote ergernis voor mensen met een elektrische auto. De accu is leeg en pas na heel lang opladen kan je weer rijden. Intussen zijn er ook auto's ontwikkeld die op waterstof rijden. Alleen is de opslag en het transport van waterstof erg duur en moet waterstof onder grote druk opgeslagen worden. "We dachten, als we nou van waterstof een vloeistof kunnen maken, dan hebben we vloeibare elektriciteit', zegt Aerts.
[youtube:body:https://youtu.be/7KKVUx-fGKc]
Onlangs ontdekten twee scheikundestudenten een manier om waterstof heel snel en efficiënt om te zetten in een vloeistof en andersom. Door waterstof met een chemisch proces in de vloeistof mierenzuur om te zetten kan het veel makkelijker opgeslagen en vervoerd worden. Je kan dan gewoon bij een tankstation mierenzuur tanken zoals je dat met benzine zou doen.
Bus op mierenzuurDe 23 studenten van het Team FAST hebben nu een modelauto gebouwd van één meter lang die rijdt op de vloeistof. Waar de studenten klein beginnen, willen ze het groot gaan aanpakken. "We gaan dit model duizend keer zo groot maken", vertelt Aerts. "Dan gaan we laten zien dat zelfs een bus op mierenzuur kan rijden."
Een manier om heel snel, makkelijk en veilig een elektrische auto te kunnen tanken is de grote droom in de auto-industrie. Je zou denken dat de grote bedrijven als Shell, Volkswagen of Ford in de rij staan. "Ja, er zijn al veel partijen die willen weten wat we hier aan het doen zijn", zegt Aerts.
De studenten van Team FAST presenteren donderdag hun prototype.