Hongerstakers in Rosmalen zeggen dat ze ziek worden, COA spreekt dat met klem tegen

22 januari 2016 om 16:21
nl
De vluchtelingen in de noodopvang in Rosmalen gaan door met hun hongerstaking. De mannen willen met hun actie overplaatsing naar een betere opvang afdwingen. Ze laten sinds woensdag al hun maaltijden staan. Volgens berichten die ze vanuit hun noodopvang versturen zijn er als gevolg van de hongerstaking al mensen ziek geworden. Het COA spreekt dat tegen.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

De asielzoekers zitten al maanden in een tentenkamp op het terrein van het Autotron in Rosmalen. Zij verzetten zich tegen een verlenging van hun verblijf in Rosmalen.
Volgens hen heeft het COA hen overplaatsing naar een asielzoekerscentrum beloofd zodra ze hun verblijfsvergunning zouden hebben. Het frustreert hen dat ze ondanks hun status nog steeds in Rosmalen zitten.
'Gezinshereniging speelt ook een rol'Robert Ploeg, woordvoerder van het COA zegt alle begrip te hebben voor de situatie van de asielzoekers. "Maar zolang we een tekort hebben aan asielzoekerscentra hebben wij geen mogelijkheden om hen over te plaatsen."
Wat hen volgens hem ook frustreert is dat de mannen ondanks hun verblijfstatus hun gezinnen nog niet kunnen laten overkomen omdat ze geen permanente huisvesting hebben. "Bovendien is zo'n verblijfsvergunning maar vijf jaar geldig, dus ze hebben ook haast."
Wel/niet in gesprekHet COA zegt voortdurend in gesprek te zijn met de asielzoekers in Rosmalen, maar die ontkennen dat. "We hebben niemand van het COA gesproken of gezien," laat een asielzoeker weten. Ook zijn er al mannen ziek geworden als gevolg van de hongerstaking, maar Robert Ploeg benadrukt dat er in de noodopvang medisch toezicht is.
Net als donderdag gingen de vluchtelingen in Rosmalen ook vrijdag tijdens de lunch naar het restaurant om daar vervolgens al hun eten te laten staan. In plaats daarvan hielden ze briefjes omhoog met de tekst: 'Transfer to a better place', oftewel overplaatsing naar een betere plek.
Op foto's die door de mannen verstuurd zijn, is te zien dat behalve politie ook een ambulancewagen standby wordt gehouden. In de noodopvang in Rosmalen zitten 500 alleenstaande vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië maar ook uit Eritrea en Soedan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.