Gróótgragtegat gaat los! Brabantse Amsterdammers vieren carnaval in de hoofdstad
Zij draagt een 'meisje-van-Verkade-jurkje met blonde pruik, hij een vrolijk geruit pak. Ze komen uit de omgeving van Breda, verraadt een embleem van café De Bruine Pij op het jurkje van mevrouw. "We wonen al tien jaar in Amsterdam, maar carnaval blijft kriebelen."
En ditmaal hoeven ze niet naar carnaval toe, maar komt carnaval naar hen. "Eindelijk kunnen we na een carnavalsfeestje lekker ons eigen bed inrollen!" Dat wordt kruipend naar huis!
Maar druk zal het toch vast niet worden? Want carnaval is Brabants, daar snappen ze boven de rivieren helemaal niks van. "We zitten met 1000 man al vanavond dus het wordt gewoon volle bak", vertelt organisator Freek Haverman uit Breda, "met de benen buiten en feesten tot diep in de nacht. De Amsterdamse nacht wordt lang denk ik vannacht."
ZIE OOK: Amsterdammers snappen niets van carnaval
De Amsterdamse nacht? Zei die dat nou echt? Nee toch? Hij bedoelt zeker de Brabantse nacht in Amsterdam. Dat klinkt al beter. Hoewel je je nog steeds kunt afvragen wat het Brabantse volksfeest daar te zoeken heeft. Nou Freek, wat zeg je daarop?
'Nou, gewoon'"Waarom in Amsterdam?" Ja, precies, waarom in Amsterdam? "Nou gewoon omdat het mooiste feest van Nederland is en waarom zou je dat niet delen met de rest? En omdat als ik carnaval vier in Breda komen er steeds meer mensen uit Amsterdam, uit Baarn en elders uit het noorden naar het zuiden om carnaval te vieren", legt Haverman uit.
Nou, dan zal er wel een grachtengordelkunstenaar zijn aangetrokken voor de aankleding. En de liedjes worden in het plat Amsterdams door een volkszanger uit de Jordaan gezongen. Toch? Toch? "Er gaat van alles gebeuren. De zaal is helemaal aangekleed door onze ballonkunstenaar Micha de Haan uit Breda, we houden het wel een beetje Brabants."
Veel te vroegEn die Jordanese volkszangers dan? "We hebben de stad omgedoopt tot Gròòtgragtegat en we hebben een keur aan Brabantse artiesten Lamme Frans, Veulgère, Ferry van de Zaande, Gebroeders Ko, De Deurzakkers, Snollebollekes."
ZIE OOK: Groots met een harde G aan de Amstel
Hmmm, okee. Dat klinkt toch wel heel erg carnaval daar in Amsterdam. Veel te vroeg natuurlijk, maar goed, ze kunnen ook niet meteen alles goed doen daar in de hoofdstad. Het zijn beginners, kun je ze niet kwalijk nemen.
"Dit is mijn allereerste keer!" Het meisje met de roodgeverfde wangetjes zegt het met een rollende -r en een klein beetje bedeesd. Haar Bredase vriendinnen weten wel raadt: "Ze moet een Schrobbeler!"
Gehoorzaam dringt de carnavalsmaagd de borrel op. Dat komt vast goed! 'Fijnfisjenie!'. Wat dat betekent? Fijn feest, niet? Kom, alle duizend uit volle borst 'Fijnfisjenie!'. En het is 'pilske' en niet 'biertje'. Anders is het geen 'fijnfisjenie'.