Tbs'ers en zelfreflectie: app moet de combinatie mogelijk maken
Met een daverend gerinkel sluit de massieve, stalen poort van tbs-kliniek De Woenselse Poort pal achter de hielen van Fred. Fred zit hier al een jaar en komt voorlopig ook nog niet vrij. "Ik was een gevaar voor de maatschappij", vertelt hij. "Maar dat begint al minder te worden."
De afgelopen tijd vulde hij elke maand op de zelfreflectie-app in hoe hij zélf vindt dat hij zich ontwikkelt. Een groen plaatje betekent goed, oranje is matig en rood is slecht.
Dreigende taalQua anti-sociaal gedrag vindt hij zelf bijvoorbeeld dat groen inmiddels op zijn plaats is. Maar zijn behandelaar Bas van Oosterhout denkt daar anders over: "Als de stress toeneemt, ga je toch wel flink druk zetten. En ook wel dreigende taal uitslaan. Ik vind oranje dus voorlopig nog beter passen op dit gebied."
Zodra het gaat over zijn toekomst op de arbeidsmarkt, is Fred juist té kritisch op zichzelf. Hij noemt dit gebied 'rood', omdat hij nog geen dagbesteding heeft. Van Oosterhout: "Maar je bent wel degelijk zelf bezig met het zoeken naar opleidingen en je hebt jezelf ook al voor verschillende dingen aangemeld. Daar verdien je wat mij betreft wél wat credits voor."
Kleine stapjesFred was uitgekozen voor het test-traject, omdat hij graag en goed meewerkt. Maar in de toekomst moeten alle cliënten van tbs-kliniek De Woenselse Poort met de app gaan werken. "En juist voor de groep die wat sneller boos zal worden als ze gewezen worden op een verschil tussen hun eigen beoordeling en die van een behandelaar is deze app essentieel. Zij moeten óók stappen gaan maken op dit gebied. Al zijn het maar heel kleine stapjes, dat is nog altijd beter dan niets."
Over wat Fred (zijn echte naam is bekend bij de redactie) heeft gedaan waardoor hij in De Woenselse Poort terecht is gekomen, wil hij alleen zeggen dat het iets is wat niet mag. "Maar ik wil nu werken aan mezelf, in de toekomst wil ik terugkeren in de maatschappij. Gewoon een baan zoeken en normaal functioneren."