Video

'Heel heftig: een jongen van onze leeftijd stierf in een concentratiekamp'

28 januari 2016 om 09:14
nl
Twaalf Joodse kinderen van het Titus Brandsma Lyceum (TBL) werden in de Tweede Wereldoorlog afgevoerd naar Duitse vernietigingskampen. Door onderzoek van twee leerlingen van het TBL kregen ze weer een naam en een gezicht.
Profielfoto van Heyster Saskia van
Geschreven door
Heyster Saskia van

Wat begon als een profielwerkstuk groeide uit tot een indrukwekkende bijeenkomst op de school waar de Joodse kinderen 75 jaar geleden les kregen.
Puck Mols (17) en Dominique Vossebeld (17) wilden weten wie de leerlingen waren die op zo'n jonge leeftijd werden afgevoerd naar het concentratiekamp. "Zij hebben ook op het Titus Brandsma Lyceum gezeten, net als wij. Als je die foto's ziet komt het echt heel erg binnen."
ZoektochtVoor hun onderzoek gingen ze naar kamp Westerbork en hun zoektocht voerde ze zelfs naar Delft, waar ze informatie vonden over een van de leerlingen. "Dat was Henri Schepp, die stierf in kamp Sobibor", zegt Puck Mols. "Toen we daar in Delft zijn foto zagen, een jongen van onze leeftijd, vond ik dat wel heel heftig."
De meisjes kregen bij hun onderzoek ook hulp van de werkgroep Struikelstenen. In Oss liggen op verschillende plekken goudkleurige stenen waar Joden in de oorlog werden afgevoerd.
Pim van Os (77) van de werkgroep, die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in Oss, vindt het heel bijzonder dat Puck en Dominique dit onderzoek deden. "Ik ben blij dat ze dit doen en trots dat het in Oss gebeurt. Dat het de jongere generatie is die dit doorgeeft."
PlaquetteWoensdag werd op de internationale Holocaust Memorial Day een plaquette in de school onthuld ter nagedachtenis aan de twaalf omgekomen leerlingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.