'Zoveel pijn is niet te verdragen', Zoni Weisz vraagt bij VN aandacht voor vermoorde Sinti en Roma

2 februari 2016 om 11:27
nl
De 78-jarige Zoni Weisz uit Uden is een bijzondere man met een bewogen leven. In de Tweede Wereldoorlog raakte hij zijn ouders, zusjes en broer kwijt. En nog 22 andere familieleden. Ze werden vermoord door de Nazi's omdat ze Sinti zijn. Op de Holocaust Memorial Day, woensdag 27 januari, sprak hij de Verenigde Naties in New York toe. En volgende week komt zijn boek uit: 'Zoni: De vergeten Holocaust'.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Zondag kwam hij terug uit New York. Met de jetlag nog in de benen schoof hij maandag toch meteen aan bij het Omroep Brabant programma Onder Ons. Weisz heeft namelijk een missie: vertellen wat zijn volk is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog.
"Ruim 500.000 Sinti en Roma zijn door het Nazi-regime vermoord maar dat krijgt helaas maar weinig aandacht. Het gaat altijd om de aantallen maar het leed van één mens is toch ook belangrijk?"
Verenigde NatiesVorige week woensdag was hij op de Holocaust Memorial Day in New York. Aan de VN vertelde hij zijn levensverhaal. Hoe hij in tegenstelling tot zijn familie wél kon ontsnappen en over het laatste contact met hen, op een perron in Assen.
Voor zijn ogen werden ze per trein afgevoerd naar Westerbork. Op 7-jarige leeftijd stond hij er plotsklaps alleen voor. "Op dat perron verloor ik alles wat mij dierbaar was", vertelt een geëmotioneerde Weisz.
Moeilijke jarenWeisz dankt zijn leven aan een Nederlandse politie-agent. Die zorgde ervoor dat hij samen met een tante en een paar nichtjes kon ontkomen aan het transport. Ze slaan op de vlucht. "Van die eerste vluchtdagen kan ik mij niets meer herinneren. Het lijkt wel alsof de hersenen dan blokkeren. Zoveel pijn is niet te verdragen."
Hij kent moeilijke jaren. Verhuisd een paar keer naar verschillende familieleden en heeft moeite om zijn plek te vinden in de maatschappij. Uiteindelijk komt hij terecht bij een bloemenzaak in Amsterdam waar hij het vak leert van bloemkunstenaar.
Dat brengt hem heel de wereld over. "Maar een van de hoogtepunten was toch wel het verzorgen van de bloemen bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima. Dat zie ik ook wel als een afsluiter van mijn carrière."
ErkenningZijn succesvolle ondernemerschap maakte het grote verdriet en gemis uit zijn jeugd niet minder groot. Weisz vind het ook moeilijk te verteren dat er weinig (inter)nationale aandacht is voor wat zijn volk is overkomen tijdens de Holocaust.
Hij besluit te gaan strijden voor erkenning. Hij vertelt zijn verhaal aan de regering in Den Haag. En hij spreekt in de Rijksdag in Berlijn waar uiteindelijk ook een speciaal monument voor de Roma en Sinti slachtoffers is opgericht.
Boek met een boodschapMaar Weisz is op 78-jarige leeftijd nog niet klaar. Op 10 februari verschijnt zijn levensverhaal in een boek. Met daarin ook een persoonlijke boodschap. "Hoe uitzichtloos de situatie ook is, er zijn altijd mensen om je te helpen. Maar maar je moet je ook willen laten helpen." Een van de mensen die Weisz eeuwig dankbaar is in zijn leven, is zijn echtgenote. "Zonder haar was het nooit goedgekomen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.