Van omvallende wagen tot Keulse toestanden: slimme carnavalsorganisatie is overal op voorbereid
De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie (GHOR), de politie, EHBO, handhavers en mensen van de organisatie van de optocht in Breda luisterden allemaal naar de presentatie van John Kuijlaars. Hij coördineert vanuit de carnavalsvereniging al jaren alles wat met veiligheid te maken heeft. “Het is voor het eerst dat we nu met alle organisaties gezamenlijk spreken”, legt hij uit.
Om de tafel “In 1970 gingen we op de ochtend van de optocht even zitten om te spreken over hoe we het die dag gingen aanpakken. Dat kan niet meer. We werken samen met allerlei hulpdiensten en we moeten van elkaar weten wat we doen in het geval er iets misgaat.”[Tweet:body:https://twitter.com/dirkverhoeven/status/694213963375050752]
Tijdens de presentatie wordt er gesproken over zaken als verkeer, geluidsoverlast en hoe grote wagens over de Hoge Brug moeten komen. Maar het gaat ook over wat er moet gebeuren als de hele optocht ineens ontruimd moet worden.
LEES OOK: Beveiligers en vrijwilligers tijdens carnaval extra alert op mogelijke terroristen
Keulen en Parijs “Je moet als organisatie sowieso rekening houden met alles. Of het nu gaat om zaken zoals in Keulen of Parijs of om iets kleiners als een grote wagen die kan omvallen. Dat is van een hele andere orde, maar ook de impact is dan heel erg groot.”
Prins Peterselie van het Kielegat: "Je moet er van tevoren over nadenken. Als je er pas op dat moment achter komt en er is niks geregeld, dan is de paniek des te groter. Je kunt er maar beter op anticiperen.”