Liberation Route speelt nog grotere rol bij herdenking 75 jaar bevrijding
De Liberation Route is de route die geallieerden aflegden. Die tocht begon in juni 1944 in Normandië in Frankrijk, ging dwars door België, Brabant en Gelderland naar Berlijn.
Brabantse routesTegenwoordig is de Liberation Route zichtbaar gemaakt in het landschap met een groeiend netwerk van informatiezuilen. Die staan op de verschillende routes van de geallieerde opmars, in onder meer Eindhoven en Son (Market Garden) en Woensdrecht en Welberg (Slag om de Schelde).
Onze provincie werd grotendeels tussen 17 september en begin november 1944 bevrijd. In Brabant zijn er momenteel 59 'luisterplekken' die daar aan herinneren. Onze provincie en veel gemeenten, herdenken de bevrijding om de vijf jaar grootschalig, dus weer in 2019.
Het initiatief wordt ook door omringende landen ondersteund. Engeland, Frankrijk, België, Polen en Duitsland deden mee.
LEES OOK: Europese aftrap voor Liberation Route
De waarheid bestaat nietHet initiatief om op allerlei plaatsen langs de route duidelijk te maken wat de gevolgen van de oorlog en de opmars van de geallieerden waren wordt internationaal gewaardeerd, zo bleek tijdens een internationale conferentie in Brussel.
De Duitser Sönke Neitzel, Professor Oorlogsstudies aan de Universiteit van Potsdam zei onder meer: "Dé waarheid bestaat niet als het gaat om geschiedenis. Daarom is het van groot belang te proberen verschillende perspectieven bij elkaar te brengen. Dat is wat Liberation Route Europe doet als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Het zorgt voor een overlap van alle verhalen. En alleen dát al is een groot compliment waard."