Meeste spijbelaars in Breda, minste thuiszitters in Helmond en Eindhoven
In Lelystad heeft 17 procent van de leerplichtige kinderen binnen vier weken meer dan zestien uur gespijbeld. In Helmond gaat dat slechts om een half procent en in Eindhoven bijna om een procent. Tilburg (3,45%), Den Bosch (4,03%) en Breda (3,08%) draaien mee in de landelijke middenmoot.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56b1e82f1f2c3]Naast het ‘normale’ spijbelen (verzuim) maken de scholen ook onderscheid naar kinderen die lang niet op school zijn. Dan gaat het om de thuiszitters, leerlingen die langer dan vier weken ongeoorloofd verzuimen. Bij deze groep is er doorgaans meer aan de hand dan spijbelen, merkt de minister op.
Niet ingeschrevenEen derde categorie verzuim is ‘absoluut’ verzuim. Dan is een jongere wel leerplichtig maar staat deze niet op school ingeschreven. De redenen waarom kunnen flink uiteenlopen: psychische problemen, pesten of ruzie met de school kunnen er voor zorgen dat leerplichtige kinderen langdurig thuis komen te zitten.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56b1e89f9e018]Op het onderdeel ‘absoluut verzuim’ is Amsterdam een absolute koploper met 1,54 procent van de leerplichtige kinderen. Daarna volgt Nijmegen en dan is Breda de Brabantse stad met de meeste kinderen die niet ingeschreven staan op een school. Daar staat 0,63 procent van de jongeren niet ingeschreven op een school en dat komt neer op 160 jongeren.
In Den Bosch gaat het om een half procent (107) van de leerplichtige jongeren. Eindhoven, Tilburg en Helmond volgen een stuk lager.