Brabant heeft weinig met Brabantse carnavalsmuziek

5 februari 2016 om 15:24
nl
Muziek hoort bij carnaval als 3 Uurkes Vurraf bij Omroep Brabant. Maar welke muziek hoort de doorsnee carnavalsvierder uit Brabant het liefst? Gelukkig gaat de voorkeur nog altijd uit naar échte carnavalsmuziek, maar opvallend genoeg wil slechts 17 procent van ‘de’ Brabander deze liederen in dialect horen.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Vergelijken we deze mate van voorliefde met die van de gemiddelde Limburger, dan is er een opvallend groot verschil.
Liefst 83 procent van de Limburgers wil carnavalsmuziek in dialect, in onze provincie nog geen vijfde van het aantal mensen. Hier zijn we vooral liefhebbers van carnavalsmuziek in het Nederlands: 70 procent zelfs. Dat blijkt uit een enquête van een grote feestwinkel.
'Geen dance- of popmuziek'De resultaten tonen gelukkig ook een overeenkomst tussen de mensen uit Brabant en Limburg, die zich de komende dagen gaan uitleven.
De overgrote meerderheid (86 procent) wil tijdens vastenavond échte carnavalsdeuntjes horen en geen dance- of popgedreun. En dat is opvallend, zo stelt de feestwinkel, want in kroegen wordt de laatste jaren steeds vaker dance- of popmuziek gedraaid.
'Import-carnavallers wel in voor Brabants'Terug naar de kwestie van het dialect, want als de conclusies serieus moet worden genomen, dan is er toch iets opmerkelijks aan de hand.
Zeker omdat feestvierders van boven de grote rivieren enthousiaster zijn over carnavalskrakers in dialect (26 procent). Wellicht omdat ‘import-carnavallers’ afzakken om hier of in Limburg het ‘echte’ regionale carnaval te ervaren.
'Limburgse afkomst als kwalititeit'Ad Dams schrikt van de cijfers, maar hij is ook niet helemaal verrast. “Limburgers beschouwen hun afkomst als een kwaliteit. Brabanders hebben dat minder”, aldus de inwoner van Waalre, die best wel weet waarover hij het heeft.
Dams werkte jarenlang bij Omroep Brabant Radio mee aan de dialectenrubriek Bij Wijze Van Spreken. Ook is hij in zijn woonplaats al zestien jaar coördinator van de carnavalsoptocht en verzorgde hij er jarenlang het evangelie in de carnavalsmis. Ook is Dams sinds 1991 lid van de jury van het Brabants kampioenschap Tonpraten in Valkenswaard.
'Steeds minder aanwas'Volgens Dams wordt er steeds minder in dialect gesproken of gezongen. Dat heeft te maken, zo denkt hij, met een toenemende inbreng van mensen die vanuit andere provincies in Brabant zijn komen wonen. En dat zou in Limburg minder het geval zijn.
Verder hebben bijvoorbeeld carnavalsverenigingen te kampen met een probleem waarmee wel meer clubs te maken hebben: er is steeds minder aanwas. Dams vindt dit uiteraard jammer. Maar dat zal de komende dagen de pret niet drukken. Voor hem en vele anderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.