‘Zaak-Van Laarhoven beschadigd door officier van justitie, dit werpt ander licht op de vervolging’
Het Openbaar Ministerie is onlangs een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Van Delft, die als officier van justitie verantwoordelijk was voor de vervolging van Van Laarhoven. Onder een valse naam zou hij bij de politie melding hebben gedaan dat criminelen het op hem gemunt hadden.
ZIE OOK: Advocaten van Johan van Laarhoven willen rechercheurs en officier van justitie onder ede horen
'Was hij zichzelf wel?'In een openhartig gesprek met NRC erkent Van Delft dat hij niet langer tegen de stress van zijn werk kon nadat hij herhaaldelijk met de dood is bedreigd. Vooral dat laatste baart advocaat Smeets ernstig zorgen. “Je vraagt je af of hij zichzelf wel was in de zaak Van Laarhoven. Het verklaart in elk geval waarom er zulke rare beslissingen zijn genomen. Dit moet tot op de bodem uitgezocht worden”, spreekt de raadsman felle taal.
Na de melding van 12 november vorig jaar heeft de politie zeer uitgebreide beveiligingsmaatregelen genomen terwijl achteraf niet duidelijk was of er wel echt een dreiging was. Van Delft is gedurende een strafrechtelijk onderzoek geschorst. Vorige maand is hij al van de The Grass Company-zaak gehaald, weet Smeets.
"Niemand wist wat er aan de hand was. We kregen alleen via via te horen dat Van Delft persoonlijke problemen had. Het blijkt dus allemaal net iets ernstiger te zijn. Een schokkend en zorgwekkend verhaal. Dit werpt een ander licht op de zaak.”
ZIE OOK: Dreun voor misdaadbestrijding Brabant: ervaren officier verzon mogelijk zijn eigen doodsbedreiging
Vier jaar celstrafMaandag neemt Smeets telefonisch contact op met de Bredase hoofdofficier van justitie Charles van der Voort om opheldering te vragen over het onderzoek naar Van Delft. “Ik vertrouw dat hij dat integer en professioneel aanpakt. En natuurlijk gaan we het ook even over onze zaak hebben.”
Justitie verdenkt Van Delft, die al acht jaar was belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad, formeel van het delict ambtsdwang. Daar staat een straf op van maximaal vier jaar cel.
Van LaarhovenJohan van Laarhoven werd eind vorig jaar in Thailand veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij met de verkoop van softdrugs in zijn Brabantse coffeeshops heeft verdiend. [YouTube:body:https://youtu.be/8FyJLrNNF6Q]