Eerst de pers, dan de Koning, vanaf zaterdag 300.000 liefhebbers: grootste Jeroen Bosch-expo ooit
De afgelopen weken is in het museum hard gewerkt aan deze bijzondere tentoonstelling.
Op de video bij deze bijdrage zijn daarvan bijzondere en exclusieve beelden te zien. Omroep Brabant mocht als een van de weinige omroepen filmen bij het uitpakken van een van die Jeroen Bosch-schilderijen.
Alleen sterfdatum duidelijkVan Jeroen Bosch is maar heel weinig bekend. Omdat hij lid was van het exclusieve Bossche Zwanenbroedersgenootschap is wel zijn overlijdensdatum bekend. De kosten van zijn begrafenis zijn in de administratie van het genootschap genoteerd.
De man die dat deed zal nooit gedacht hebben dat die notitie nog eens zou leiden tot dit Jeroen Boschjaar waarin het vijfhonderdste sterfjaar van de schilder wordt herdacht. In een atelier op loopafstand van de plek waar nu zijn schilderijen hangen, werkte Jeroen Bosch meer dan 500 jaar geleden aan een oeuvre dat mensen vandaag de dag nog steeds inspireert.
Zijn fantasie en zijn vakmanschap hebben de eeuwen doorstaan. Van al zijn inspanningen resteren nu nog ruim twintig schilderijen en ongeveer evenveel tekeningen. Het kan bijna niet anders of hij heeft er veel meer gemaakt; zijn werk was toen hij leefde al geliefd en bekend en niet bij de minste kopers.
De tanden van de tijdHet werk dat al die jaren wél heeft overleefd, is niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Drieluiken zijn soms opgesplitst waardoor delen van hetzelfde kunstwerk nu in verschillende musea hangen, stukken zijn overgeschilderd en soms is overduidelijk dat ooit de zaag in de panelen is gezet om ze op maat te maken voor inmiddels verdwenen vertrekken.
De achterkant van een van de panelen van Het Laatste Oordeel (en Bosch beschilderde die achterkanten ook) draagt nog steeds de sporen van een omgevallen lijmpot. Het is op 'Visoenen van een Genie' allemaal te zien.
Met de hulp van het Jeroen Bosch Research and Conservation Project worden bijvoorbeeld panelen die uit musea aan de andere kant van de wereld komen weer naast elkaar gehangen zoals Bosch ze ooit maakte. Door de vitrines is ook de achterkant van de werken duidelijk te zien.
BezoekersDe organisatoren zijn voorzichtig met het noemen van bezoekersaantallen. Een aantal jaren geleden werd nog een aantal van 300.000 genoemd. Via internet worden kaartjes uit de hele wereld gekocht voor 'Visoenen van een Genie' : het is immers een mooie gelegenheid om zo veel werk van Jeroen Bosch bij elkaar te zien in de plaats waar hij ook werkte. Al zullen er altijd mensen zijn die wachten op de grote tentoonstelling in Het Prado in Madrid die ook dit jaar wordt gehouden.
‘Pers vanuit Brazilië tot India’Directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum loopt donderdagochtend trots door de tentoonstellingszaal. “Het is natuurlijk spannend, want de verwachtingen zijn hooggespannen en de belangstelling is wereldwijd enorm. We verwachten veel pers, vanuit Brazilië tot India.”
De eerste reacties van die journalisten zijn vooralsnog positief. “Ze zijn onder de indruk van het groot aantal werken die we hier bijeen hebben gebracht en de manier waarop het werk van Jeroen Bosch gepresenteerd wordt. En dat allemaal in zijn eigen stad Den Bosch. Dat is bijzonder.”