Video

Wat veel mensen niet weten over het alarmnummer 112

11 februari 2016 om 11:25 • Aangepast 21 november 2020 om 12:47
nl
Op deze elfde februari wordt er in Europa stilgestaan bij het alarmnummer 112. Uit onderzoek blijkt dat vijftig procent van de Nederlanders niet weet dat het 112-nummer ook in andere landen in Europa gebruikt kan worden.
Profielfoto van Vaessen Emile
Geschreven door
Vaessen Emile

Ook op deze dag knipperen de rode lampjes weer veelvuldig op de vloer van het meldcentrum van de politie Eindhoven. Dagelijks komen er in het meldcentrum tientallen telefoontjes binnen. Vaak moet na zo een telefoontje de politie, brandweer of ambulance in actie komen, maar soms is het ook loos alarm.

Wachten op privacy instellingen...

112 alleen voor spoedgevallen"Alleen met 112 bellen als het een spoedgeval betreft", legt het hoofd van het meldcentrum Han de Brock uit. "Bij andere gevallen is het toch echt belangrijk dat je bijvoorbeeld de huisarts belt of het 0900-8844 van de politie."
Volgens De Brock is het ook soms verwarrend welk nummer je nu in het buitenland moet gebruiken. "In Nederland zelf is er volgens hem genoeg aandacht voor het alarmnummer. Op elke politieauto staat op de achterkant nog altijd 112. En vaak hoor je op straat al heel snel mensen 'bel 112!' roepen."
Voor de grap bellen blijft vervelendOp de werkvloer is het deze ochtend ondertussen nog best druk. De twaalf mensen die er op dit moment zitten zijn toch veelvuldig in gesprek. Toch komt het ook voor dat mensen bewust of onbewust het 112-nummer fout gebruiken. "Dat blijft vervelend", zo zegt De Brock. "Dat blijven verstoringen en daar lijden de andere dringende processen onder. Soms zelfs een paar keer per dag."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.