KNVB heeft bewijs voor matchfixing bij Willem II, hoofdrol voor Ibrahim Kargbo
De Sierra Leonese Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo zou een hoofdrol spelen in het schandaal, meldt de krant opnieuw. Volgens de KNVB zit hij achter e-mails waarin afspraken worden gemaakt over manipulaties bij Willem II en het nationale elftal van Sierra Leone. Uit de berichten zou blijken dat de eredivisiewedstrijd tussen Willem II en Utrecht is gefixt.[youtube:body:https://youtu.be/auYepw7yW-I]
De KNVB pleit maandag voor een speciale opsporingseenheid die matchfixing, fraude, corruptie en witwasserij in de sport aanpakt. Zo’n opsporingsteam is hard nodig omdat de middelen van de KNVB beperkt zijn, meent De Jong. Ook de PvdA steunt het plan voor een speciale eenheid die zich richt op matchfixing.
De SP niet, zo zegt Michiel van Nispen tegen Omroep Brabant, maar het OM moet volgens hem 'meer mogelijkheden krijgen om matchfixing te bestrijden, ook in het algemeen'. De SP vindt dat matchfixing grondig en effectief moet worden aangepakt, om dat sport eerlijk en zuiver moet zijn. Mensen moet en er op kunnen vertrouwen dat wat ze op het veld zien klopt", aldus Van Nispen.
Kargbo vroeg 200.000 euroVoor het manipuleren van de wedstrijd tegen Utrecht vroeg Kargbo volgens de Volkskrant 200.000 euro aan de Singaporees Wilson Raj Perumal (50), die meermaals is veroordeeld voor matchfixing.
De matchfixer wilde slechts 75.000 euro betalen, voor Kargbo en twee teamgenoten die in het complot zouden zitten. Kargbo moest zorgen voor een bepaalde uitslag waardoor een Aziatische bende grote bedragen kon verdienen op de gokmarkt, meldt de krant.
Ook keeper Maikel Aerts en de aanvoerder van Willem II zouden destijds van de matchfixing op de hoogte zijn geweest, zo denkt de KNVB op basis van de mails. Kargbo heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend, evenals Maikel Aerts.
Sierra Leone was 'in de ban van matchfixing'Willem II speelde begin dat seizoen ook een benefietwedstrijd tegen Sierra Leone, georganiseerd door Kargbo om geld in te zamelen voor weeskinderen in het land. “Nu blijkt volgens de KNVB dat de wedstrijd waarschijnlijk alleen werd georganiseerd voor het fixen”, aldus de Volkskrant-journalist Willem Feenstra.
Het nationale team van Sierra Leone ‘was in de ban van matchfixing’, stelt hij . “Dat is ook de manier waarop Perumal werkte in het verleden. Hij liet nationale elftallen overvliegen om ze oefenwedstrijden te laten spelen tegen elkaar. Hij betaalde alles, van tickets en hotels tot prostituees aan toe, met één voorwaarde: Perumal bepaalde zelf de uitslag.”
Matchfixing door Willem IIDe Volkskrant onthulde begin vorig jaar op basis van eigen onderzoek dat tijdens het seizoen 2009-2010
in elk geval de wedstrijden van de Tilburgers tegen Ajax en Feyenoord gemanipuleerd zouden zijn. Willem II deed daarop aangifte van matchfixing, evenals de KNVB.
ZIE OOK: Matchfixing of eerlijk spel? Bekijk de samenvattingen van verdachte wedstrijden Willem II
In totaal zouden
zes wedstrijden van Willem II zijn gefixt, zo werd later dat jaar in de krant gepubliceerd. In 2008 zouden spelers van Willem II ook zijn betaald om ervoor te zorgen dat het bekerduel tegen Roda JC (0-1) verloren zou gaan. Naast de wedstrijd tegen Utrecht, zouden volgens de krant ook twee uitwedstrijden in het seizoen 2009/2010
tegen Sparta (1-2), en NAC (0-4) zijn verkocht.