Dove student Den Bosch daagt UWV voor de rechter: 'Zonder betaalde doventolk voor mij geen diploma'

15 februari 2016 om 18:30
nl
Hugo Mkandawire uit Den Bosch volgt een HBO-studie tot ICT'er. Maar voor hoe lang nog, is de vraag. Hugo is doof en kan zonder een doventolk onmogelijk studeren. De kosten daarvan: zo'n vijftig euro per uur. In Nederland betalen 30-plussers zelf hun studiekosten. Voor Hugo geldt dat hij naast zijn studie nu ook zelf voor de tolkkosten opdraait. Discriminatie, vindt hij. Hij daagt daarom het UWV voor de rechter.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Hugo heeft al een mbo-diploma op zak. Eerder werkte hij als bouwkundig tekenaar bij een architectenbureau. "Maar zoals iedereen weet kreeg de bouwsector te maken met een grote crisis", vertelt zijn advocaat Annie Wigger. "En helaas raakte ook Hugo zijn baan kwijt."
Om zijn perspectief op de arbeidsmarkt te vergroten, besloot Hugo een andere koers te gaan varen. Een jaar geleden, Hugo was toen 29, begon hij aan een hbo-opleiding tot ICT'er. Een studie waarbij voor Hugo de hulp van een doventolk onmisbaar is. De kosten daarvan werden voor de Bosschenaar betaald.
Jarig maar geen feestjeMaar inmiddels heeft Hugo dertig kaarsjes uit mogen blazen op zijn verjaardagstaart. In dit geval alles behalve reden voor een feestje. Want als dertiger moet Hugo nu zelf zijn tolk betalen. En een slordige vijftig euro per uur, dat kan de Bosschenaar niet missen.
De leeftijdgrens van dertig jaar komt niet uit de lucht vallen. Dertig is ook de leeftijd waarop Nederlanders geen aanspraak meer kunnen maken op studiefinanciering. "Zijn studiekosten betaalt Hugo al zelf. Maar nu komen de kosten voor de tolk dus ook voor zijn rekening",  legt Wiggers uit.
Dinsdag voor de rechterMet het oog op re-integratie kan het UWV een doventolk toekennen. Maar dan mag de opleiding maximaal 2,5 jaar duren. "De Europese Unie en onze eigen Tweede Kamer hebben al in een verdrag goedgekeurd dat mensen met een handicap in staat moeten zijn een hogere opleiding te volgen", aldus de advocate van Hugo.
En dus zal Wiggers dinsdag aan de Bossche meervoudige kamer vragen zich te buigen over dat verdrag en over andere verdragen. "Ik betoog dat hier sprake is van discriminatie." Datzelfde vindt ook Dovenschap, de Nederlandse organisatie voor doven.
'Dubbel gediscrimineerd'"Onderwijs, opleiding en cursussen zijn allemaal in gesproken Nederlands en dus niet of niet goed toegankelijk voor dove mensen", laat een woordvoerder van Dovenschap weten. "Om dit toegankelijk te maken hebben dove mensen een tolk nodig."
De discriminatie werkt dubbel door. "Doordat de overheid een leeftijdsgrens van dertig jaar hanteert voor de inzet van tolken worden dove mensen dus dubbel gediscrimineerd. Voor goedhorende mensen is er geen leeftijdsgrens."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.