Met twintig bankpasjes pinnen in Middelbeers, omdat er geen geldautomaat is in Knegsel

15 februari 2016 om 16:31
nl
Je moet wat als er geen geldautomaat is in jouw dorp. Zeker als het carnaval is. Dan ga je naar een ander dorp of je neemt van een man of twintig een bankpasje mee. Och, waarom ook niet.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De nood is hoog in Knegsel, zo blijkt. Sinds eind 2014 kent het dorp geen geldautomaat. In eerste instantie de schuld van de plegers van een plofkraak op het apparaat bij het gemeenschapshuis aan Het Groen. Sindsdien kunnen de inwoners van het Kempische plaatsje op deze plek geen geld meer uit de muur halen.
Met de huifkar om te pinnenJe wordt er wel creatief van, blijkt uit het relaas van Jos Schuybroek, voorzitter van Leefbaarheidsgroep Knegsel. "Tijdens carnaval zijn we met een groep per huifkar naar Vessem gereden. Om daar te pinnen. Bleek daar echter sprake te zijn van een storing", vertelt Schuybroek.
Vervolgens kwam iemand op het idee om voor een groot aantal carnavalsvierders tegelijk te gaan pinnen. "We hebben één van onze dorpsbewoners op pad gestuurd met twintig bankpasjes. Die heeft toen in Middelbeers gepind." Gelukkig had er buiten deze groep niemand lucht van gekregen, anders was het een duur grapje geweest.
Te duur, vindt de RabobankOver duur gesproken. Financiële redenen zijn voor de Rabobank, de eigenaar van de geldautomaat, één van de motieven geweest om geen nieuwe geldautomaat te plaatsen.
Maar waarom staan er elders in de regio dan wel geldautomaten en in ons dorp niet?, zo vraagt Leefbaarheidsgroep Knegsel zich af. Laat dat nu één van de andere beweegredenen zijn geweest van het bankconcern om de installatie niet terug te plaatsen. Woordvoerder Erwin van Sebille van de Rabobank: "Binnen vijf kilometer van Knegsel kunnen mensen terecht in Middelbeeers, Oerle en Veldhoven."
Een groot probleem, zo blijktDe Leefbaarheidsgroep laat het er niet bij zitten. Om haar pleidooi voor een nieuwe flappentap kracht bij te zetten, is voor volgende week maandag een informatieavond opgezet. Het thema: ‘Veilig bankieren, met of zonder pinautomaat’.
De Leefbaarheidsgroep Knegsel heeft onder de plaatsgenoten een enquête gehouden en volgens haar spreken de resultaten voor zich. Ze stelt dat jong en oud nog steeds niet kunnen wennen aan de situatie. Volgens de zegsman van de Rabobank nam het aantal pintransacties bij de geldautomaat juist af, wat er ook toe heeft bijgedragen om geen nieuwe geldautomaat te bestellen.
Vergelijkbaar pinprobleemTijdens de bijeenkomst op 22 februari in MFA De Leenhoef wordt een lijst gepresenteerd met namen van twintig kleine kernen waar een vergelijkbaar pinprobleem is opgelost. In de meeste gevallen hebben banken hier na overleg met betrokkenen een geldautomaat geplaatst binnen de muren van bijvoorbeeld een gemeentehuis.
Over de opzet van de informatie-avond is overlegd met de Rabobank. Die heeft zich uiteindelijk teruggetrokken, omdat de Leefbaarheidsgroep volgens Van Sebille te zeer vasthield aan terugkeer van de geldautomaat. "En dat is jammer. We hebben al veel overlegd en hebben zelfs mensen aangeboden te helpen die behoefte hadden aan contant geld", aldus de zegsman.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.