'Kleinere azc's beter voor draagvlak', schrijven burgemeesters

22 februari 2016 om 09:06
nl
Burgemeesters Mark Buijs (VVD) van Boxtel en Jan Hamming (PvdA) van Heusden pleiten voor een kleinschalige opvang in azc's voor hooguit vijftig tot honderd asielzoekers. Dat schrijven ze in een open brief in de Volkskrant. Ze willen dat er ook vanaf het begin aandacht is voor integratie.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Beide burgemeesters menen dat bij een kleinschalige opvang ‘de vluchtelingen een gezicht krijgen’ en ‘de gemeenschap er omheen gaat staan'.
'Pilot met kleiner azc'Het tweetal pleit daarom voor een pilot met een kleiner azc om meer ervaringen op te doen. Aan Omroep Brabant vertelt de burgemeester van Boxtel dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het woord in die discussie zou moeten voeren. "Er moet ruimte voor kleinere azc's komen in het bestuursakkoord, wat er in het huidige akkoord nog niet is", aldus Buijs.
In hun open brief claimen de twee burgemeesters te worden gesteund door de politietop, een Kamermeerderheid en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). “Een kleinschalige opvang is leefbaarder en veiliger voor de vluchtelingen, voor de begeleiders en voor omwonenden'', aldus Buijs en Hamming.
ZIE OOK: 55 zedenzaken bij asielzoekerscentra, in totaal 8000 incidenten
‘Betere spreidingBeiden zeggen goede ervaringen te hebben opgedaan in hun eigen gemeenten. Zij verwijzen naar Mariënkroon in Heusden en naar De Kleine Aarde in Boxtel.
“Kleinschalige locaties zijn bovendien gemakkelijker te vinden dan grootschalige en zorgen voor een betere spreiding over het land'', schrijft het tweetal. “Ze hebben ook veel minder impact op de omgeving en als er zich problemen voordoen, zijn ook die kleinschaliger.''    
Zij voeren verder aan dat veel Nederlanders zeggen dat ze niet tegen opvang zijn, maar wel tegen grootschalige opvang. "Met dat geluid moeten we iets doen.''
'15.000 hadden al woning moeten hebben'In een schriftelijke reactie wijst Staatssecretaris Klaas Dijkhoff op de vertraging die opgelopen is. "Op dit moment wonen er nog zo’n 15.000 statushouders in asielzoekerscentra, die volgens afspraak al lang in een gemeente hadden moeten wonen."
"Gemeenten moeten vooral prioriteit geven aan snellere doorstroming van deze groep naar woningen in hun gemeente", vervolgt de staatssecretaris. "Daar wil het ministerie van Veiligheid en Justitie aan meewerken, om deze achterstand in te lopen en bedden in asielzoekerscentra vrij te maken waar ze voor bedoeld zijn."
Verder stelt Dijkhoff dat er ook bedden in de reeds bestaande asielzoekerscentra gaan vrijkomen doordat asielzoekers die uit een veilig land komen, snel worden afgewezen. "Ook asielzoekers die eerder geregistreerd zijn in een ander EU-land, moeten Nederland zo snel mogelijk verlaten," schrijft Dijkhoff hierover.
Enquête over kleine opvanglocatiesUit een peiling van EenVandaag blijkt dat veel Nederlanders kleine opvanglocaties zien zitten. Van de 34.000 ondervraagde Nederlanders ziet 71 procent daar wel iets in. Onder kleine locaties worden plekken verstaan waar maximaal honderd asielzoekers worden ondergebracht.
Wel vinden de ondervraagde Nederlanders dat de plaatselijke bevolking altijd iets zou moeten kunnen zeggen over de opvang.
Omroep Brabant zocht uit wat de komst van asielzoekers naar onze provincie voor gevolgen heeft. Zie de themapagina over Vluchtelingen in Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.