Goegel of Google: Opa van 84-jaar kijkt tegenwoordig ook al mee op Facebook
De voorzichtige digitale eerste stapjes, van de oudste generatie op internet, levert hilarische, ontroerende en aandoenlijke verhalen en beelden op. Voorbeeld van een tachtigplusser met een tablet is Jan Pippeling. "De tablet ging aan, en toen heb ik vol verbijstering zitten kijken naar al die dingetjes die verschenen op het scherm." Arno Heltzel van de ouderenbond is superenthousiast over tachtigplussers die alsnog het internet opgaan. "Da's heel knap, dat die mensen zich die digitale wereld nog eigen maken."
Unie KBODat de oudste, tevens de nieuwste generatie, de tablet heeft ontdekt komt vaak door kinderen en kleinkinderen. "Je kunt via je tablet foto's binnenhalen van je kleinkinderen, je kunt met ze Skypen en dat is voor veel ouderen het motief om digitaal te gaan", vertelt Arno Heltzel.
Slechter nieuws is er ook. Volgens berekeningen van de Unie KBO blijven rond de zeshonderdduizend ouderen weg van het internet. "Omdat ze het niet meer kunnen, niet meer willen en soms zo oud zijn dat het echt niet meer gaat. Maar die groep mag je niet vergeten."
Goegel of GoogleGoogle heet goegel, messenger heet messinger en als je op dat blauwe ding drukt, kan je praten. "Ik voel me een hele Piet dat ik dat allemaal kan." Maar het raadsel van de cookies. "Wat zijn nou cookies", valt niet uit te leggen. Hardnekkig blijft opa Pip op de koekjestrommel wijzen die op zijn tafel staat. En Twitter? "Daar maken ze allemaal ruzie op."