Boxtel en Sint Michielsgestel zijn het zat: 'Steeds meer hennepkwekerijen in dorpen'
"Steeds vaker zie je in Brabant het zogenaamde waterbedeffect", zo vertelt Mark Buijs. "En nu zijn wij aan de beurt om de criminelen in Boxtel en Sint-Michielsgestel aan te pakken. In de afgelopen tijd hebben we voor het eerst in Boxtel een aantal drugspanden gesloten. We merken dat inwoners zien dat we het aanpakken, en dit moet er voor zorgen dat er ook meer aangiftes gedaan worden."
Meer panden sluiten"Belangrijk is het om nog meer de ogen en de oren van de dorpsbewoners te gebruiken", vertelt Jan Pommer. "Deze mensen moeten samen met onze wijkagenten het probleem aanpakken. Mensen hebben soms een 'niet pluis gevoel' en dat moeten mensen durven melden. We hebben als burgemeesters ook de wetten om deze panden te sluiten. Het is dus vooral het uitvoeren van het damoclesbeleid."
De burgemeesters van Boxtel en Sint-Michielsgestel gaan samenwerken om het waterbedeffect tegen te gaan. "Het moet niet zo zijn dat we in Boxtel zoveel panden gaan sluiten, dat een crimineel denkt, laten we ons maar vestigen in Sint-Michielsgestel", zo geeft burgemeester Mark Buijs aan.
Ruim vijfhonderd drugspanden geslotenEerder bleek al uit cijfers van Omroep Brabant dat Brabantse burgemeesters de afgelopen drie jaar ruim vijfhonderd drugspanden gesloten hebben. Wel bleek toen al dat er grote verschillen binnen Brabant zijn. Tilburg (127 sluitingen), Breda (31), en Oss (30), Valkenswaard (29) en Rucphen (21) staan in de top-5. Burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard vertelde toen: "De gemeenten in de regio hebben een verschil in aanpak gehad met hoe we daar mee omgingen. Je ziet het laatste jaar met name dat de Valkenswaardse aanpak navolging begint te krijgen in de rest van Brabant."