Het gaat goed in de bouw: Alweer tekort aan tegelzetters, timmermannen en stukadoors
Het kan hard gaan. Sinds de crisis in 2008 verloren zo'n 80.000 bouwvakkers hun baan. En nu zitten bouwondernemingen alweer te springen om mensen. "Maar vergeet niet dat de bouwwereld sinds de crisis gehalveerd is", aldus Verhoeven. "Als het dan weer een beetje aantrekt, wordt er al snel geroepen dat er een tekort is."
TechniekHuysVerhoeven zet zich al jaren in voor meer intellect in en waardering voor de maakindustrie. Hij was de grondlegger van het TechniekHuys in Veldhoven waar de bouwers van de toekomst worden opgeleid. Maar liever richt hij nog een ambachtsschool op. "Een ambacht is de wijze waarop je je beroep uitoefent. Dus waar je met hart, hoofd en hand samenwerkt."
En dat moet volgens Verhoeven al tussen de twaalf en zestien jaar bijgebracht worden. "Als ik vijf miljoen had, zou ik zo'n school beginnen. En ik weet zeker dat ouders en leerlingen de deur plat zouden lopen."
Meer waarderingVolgens Verhoeven is een ambacht meer dan een nostalgisch beeld van mandenmakers en rietvlechters. "Studenten komen op een bouw- of techniekopleiding, omdat de citotoets een bepaald niveau aangeeft. Maar we moeten juist mensen opleiden die het écht leuk vinden om dingen te maken."
Verhoeven pleit daarom voor een ambachtsschool op havo/vwo niveau. "Want dan krijgt de maakindustrie ook de waardering die het verdient."