‘Mogelijke corruptie personeel Woenselse Poort onderzoeken’, Alberto Stegeman over beveiligingslek

26 februari 2016 om 14:03
nl
Het nieuwe beveiligingslek bij De Woenselse Poort baart Alberto Stegeman zorgen. De onderzoekjournalist liet vijf jaar geleden in ‘Undercover in Nederland’ zien dat de beveiliging bij de Eindhovense tbs-kliniek zo lek als een mandje is. Nu twee cliënten vermoedelijk door vuurwapengeweld om het leven zijn gekomen, lijkt De Woenselse Poort weer terug bij af. “Ze zijn weer achterover gaan leunen”, zegt de programmamaker.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De 52-jarige tbs’er Fokko en zijn vriendin werden donderdagochtend dood gevonden op de beveiligde resocialisatie- en behandelafdeling. Bij de lichamen werd een vuurwapen gevonden. “Ik dacht inderdaad wel even: daar gaan we weer. De kernvraag is nu hoe het wapen daar binnen is gekomen. Ergens zit er dus weer een lek.”
'Dit zie je wel vaker'In Undercover in Nederland stelde Stegeman diverse misstanden aan de kaak. Hij liet zien hoe via een openbaar café diverse drugs, wapens en drank naar binnen te smokkelen waren. Na de uitzending werd de beveiliging meteen opgeschroefd.
Jaren later worden er opnieuw vraagtekens gezet bij het beleid van De Woenselse Poort. Stegeman vermoedt dat de directie achterover is gaan leunen. “Dat zie je wel vaker. Als er ergens iets wordt aangetoond, wordt er meteen actie ondernomen. Dan wordt het rustig en verliest men de aandacht en de scherpte.”
ZIE OOK: Tbs’er Fokko (52) pleegde zelfmoord in Woenselse Poort, zegt broer: ‘Hoe kon hij een wapen hebben?!’
LooplijnenVia een tipgever kon Stegeman een camera de kliniek in smokkelen. Dit had volgens de presentator net zo goed een wapen of drugs kunnen zijn. De overdracht verliep via het toilet van café De Gouwe Geit op het terrein die voor patiënten en begeleiders, maar ook wandelaars, toegankelijk was.
“Het fundamentele probleem bij veel instellingen is dat bepaalde looplijnen niet gecontroleerd worden, zoals in 2011. Het zou mij niet verbazen als dat nu weer is gebeurd.”
ZIE OOK: Verboden zwangerschap en drugssmokkel bij gesloten GGZ-afdeling Eindhoven: 'Het is een zooitje!'
'Mogelijk corruptie'Maar de onderzoeksjournalist houdt ook rekening met mogelijke corruptie onder het personeel. “Je hoort steeds vaker berichten dat bewakers om te kopen zijn. Dat is een mogelijkheid die De Woenselse Poort zeker moet onderzoeken.”
De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil vanwege het onderzoek nu verder geen uitspraken doen. Ook de gemeente wil nog niet reageren.
Inmiddels hebben diverse betrokkenen van De Woenselse Poort zich bij Omroep Brabant gemeld. Daarover volgt later vandaag een verhaal op de site.[YouTube:body:https://youtu.be/FHwOPnOkDP4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.