'Regionale omroep is beter af zonder nieuwe Mediawet', zegt gedeputeerde Swinkels

29 februari 2016 om 21:35
nl
De nieuwe Mediawet ondergraaft de positie en onafhankelijkheid van de regionale omroepen en is de opmaat naar marginalisering van de publieke regiozenders. Dat schrijft de Brabantse gedeputeerde van cultuur Henri Swinkels (SP) maandag in een opiniestuk op de website van de Volkskrant.
Profielfoto van Rippe Hessel
Geschreven door
Rippe Hessel

Dinsdag praat de Eerste Kamer opnieuw met staatssecretaris Sander Dekker over de nieuwe Mediawet. Daarin wordt onder meer voorgesteld om tot één organisatie te komen waar alle dertien publieke regionale zenders onder gaan vallen: de RPO.
Flink botsenSwinkels vreest dat die centralisatie flink gaat botsen met de regionale programmatische autonomie en redactionele onafhankelijkheid.
"De Rijksoverheid vermeldt het zelf op de website, 'steeds meer lokale en regionale kranten, tijdschriften en omroepen verdwijnen of moeten bezuinigen. Dit kan de democratie in gevaar brengen'. Het is de reden dat het ministerie via het Stimuleringsfonds voor de journalistiek jaarlijks twee miljoen euro beschikbaar stelt voor regionale journalistiek", schrijft Swinkels in het opiniestuk.
'Plotseling doet het er minder toe'Swinkels snapt niet hoe dit te rijmen is met het korten op de regionale omroep. "Toch bezuinigt staatssecretaris Dekker met de nieuwe Mediawet zeventien miljoen euro op de regionale omroepen en wacht het Stimuleringsfonds een forse korting, die 'toevallig' ook twee miljoen euro is."
"De enerzijds zo noodzakelijk geachte regionale media lijken er plotseling minder toe te doen. Als deze bezuinigingen worden doorgevoerd dreigt marginalisatie van de regionale omroepen en, zoals het Rijk terecht zelf constateert, dan loopt zowel de regionale journalistiek als de democratie gevaar."
Geen perspectief voor samenwerkingsverbandenIn zijn stuk pleit Swinkels ook voor samenwerking tussen verschillende regionale media in de provincie, zoals tijdens het experiment dat Omroep Brabant en BN DeStem in West-Brabant hebben gedaan. Volgens Swinkels was dat een 'veelbelovende privaat-publieke samenwerking' en biedt de nieuwe Mediawet geen enkel perspectief om met zulke samenwerkingsverbanden door te gaan.
"Ik twijfel oprecht aan de intenties van de staatssecretaris. Enerzijds spreekt hij mooie woorden over de urgentie en het belang van de regionale media en een kritische regionale journalistiek. Aan de andere kant voert hij forse bezuinigen op diezelfde regionale omroepen door en ontneemt hij hen de bestuurlijke zeggenschap over middelen, diensten en faciliteiten", aldus Swinkels.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.