Van bordeel tot opticien: ingestort monumentaal pand 'De Drye Vijzels' uit 1637 had vele gezichten

28 februari 2016 om 10:05 • Aangepast 21 november 2020 om 12:21
nl
Het pand aan de Markt in Den Bosch dat zaterdagavond is ingestort is een gemeentelijk monument uit 1637. Dat blijkt uit het gemeentelijk archief van Den Bosch. Het pand draagt de naam 'De Drye Vijzels'. Eeuwen geleden runden de waard Leendert Jan van Thoor en zijn vrouw Isabella volgens archiefstukken vanuit het pand een bordeel.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

In 1647 wordt het echtpaar daarom gearresteerd. Als overige misdaad staat op een document vermeld: "Verdachte haalt uit Holland 'fraaije meijskens'." In de periode van 1885 tot 1900 is het volgens archiefstukken ook in gebruik als bordeel. Heel veel later, voordat opticien Pearle zich in het gebouw vestigde, zat jarenlang café Tivoli in het pand.

Wachten op privacy instellingen...

Kelder uit 13e eeuwDe geschiedenis van het huis is nauw verbonden met de naastgelegen panden. Er liep ooit een kelder uit de 13e eeuw onder de panden door. De splitsing van de drie afzonderlijke huizen was in de 15e eeuw. In 1637 verrees het pand zoals we het tot zaterdagavond kenden.
LEES OOK: Gebouw ingestort op de Markt in Den Bosch: geen gewonden aangetroffen in het puin
Wel zijn er door de jaren heen allerlei aanpassingen aangebracht. Er waren nog oude elementen zichtbaar. Zo is er in de achtergevel op de eerste verdieping nog metselwerk uit de 13e eeuw gevonden. De kapconstructie was waarschijnlijk uit de 15e eeuw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.