Video

Dorp Giessen en Rijswijk in rep en roer omdat de enige super voorgoed de deuren sluit

28 februari 2016 om 19:38
nl
Het hele dorp is in rep en roer: de enige supermarkt van het duodorp Giessen en Rijswijk heeft onverwachts bekend gemaakt te gaan sluiten. Op 1 juli zitten de inwoners zonder super en moeten ze voor de boodschappen naar de omliggende dorpen. Opnieuw gaat de leefbaarheid in een klein dorp er fors op achteruit.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Op de overkoepelende website van PLUS-supermarkten houdt de organisatie vol dat ze middenin de maatschappij staat en dat ze betrokken is bij de omgeving. Ondanks die ronkende boodschap gaat de supermarkt in het dorp wel dicht.
De dorpsbewoners zijn zich rot geschrokken. "Het was wel het gesprek van de dag hier. Het sociale contact is hier in de supermarkt. Vaak komen oudere mensen iets kopen, niet dat ze het echt nodig hebben maar ze komen voor de contacten. Nou, we zijn er niet blij mee."
Een donderslag bij heldere hemelOndanks dat het nieuws al een paar dagen oud is blijven de dorpsbewoners zich verbazen over die ene boodschap 'De Plus gaat dicht'. Het nieuws werd bekend via het personeel, dat vorige week te horen kregen dat het komende zomer afgelopen is.
De eigenaar is zelf onbereikbaar voor een toelichting en de twee andere ondernemers in het kleine winkelcentrum willen ook niets zeggen. Uiteraard maakt de plaatselijke politiek zich zorgen over de leefbaarheid in het dorp, nu de enige supermarkt verdwijnt. Maar de praktijk wijst uit dat het vaak bij de geuite 'zorgen' blijft.
Eigen schuld, dikke bultOud-burgemeester Joop Worrell van de gemeente Woudrichem, waar ook de dorpen Giessen en Rijswijk onder vallen, denkt te weten waarom de buurtsuper sluit.
"We moeten eerlijk zijn naar elkaar. Waarschijnlijk zijn hier te weinig mensen naar toegekomen om het rendabel te maken." De oud-burgemeester is zaterdag één van de klanten in de buurtsuper.
Ouderen de klosVeel mensen onderschrijven de mening van Joop Worrell. "Dat veel winkels sluiten, daar doen we allemaal aan mee. We bestellen via internet en de jongeren pakken de auto om elders hun boodschappen te gaan doen", aldus een bezoeker.  
Ouderen lijken opnieuw het kind van de rekening te worden. De ontmoetingsplek van het dorp, voor veel ouderen van levensbelang, verdwijnt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.