België onvoldoende voorbereid op kernramp, 'Een ernstig nucleair ongeval kan zich voordoen'
Een ernstig nucleair ongeval kan zich werkelijk voordoen in België, aldus de raad. De gevolgen blijven dan niet beperkt tot de directe omgeving. In plaats van 10 kilometer zou een gebied van 20 kilometer rondom de plek van het incident moeten worden ontruimd.
Jodium verstrekkenVerder moet in een straal van 100 kilometer snel jodium kunnen worden uitgedeeld om de schildklier te beschermen tegen radioactiviteit. Dat is nu 20 kilometer.
De raad pleit voor een uitbreiding van de risicoanalyse, die alle kwetsbaarheden moet blootleggen. “Alle mogelijke scenario's, inclusief de minst waarschijnlijke, moeten grondig worden onderzocht.” Ook moet er opener worden gecommuniceerd met de bevolking.
De Belgische kernreactoren haperen geregeld en liggen niet ver van de Nederlandse grens. De kerncentrale van Doel ligt bij Ossendrecht net over de Belgische grens. De laatste tijd is veel te doen over de veiligheid van de Belgische kerncentrale.
Kamerfracties: Nederland moet onderzoek doenVerschillende Kamerfracties willen dat Nederland zelf een onderzoek instelt naar de veiligheid van de kerncentrale bij Doel in België. Dat onderzoek zou uitgevoerd moeten worden door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.
Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 reageerde dinsdag in de Tweede Kamer met het voorstel om de Onderzoeksraad voor de Veiligheid inte schakelen. Die zou een eigen inschatting moeten maken van de risico’s van de kerncentrale in Doel en de andere Belgische kerncentrales. GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren sloten zich bij haar aan.