Heling gestolen schilderij uit villa van Frits Philips: zeventien dagen cel geëist

2 maart 2016 om 13:08 • Aangepast 21 november 2020 om 12:17
nl
Het was groot nieuws, vorig jaar, de diefstal van een schilderij van Rembrandt uit een villa van wijlen Frits Philips in Eindhoven. Het delict kwam voor het eerst in de publiciteit rondom een rechtszaak. Deze was gericht tegen een man uit deze stad, die verdacht wordt van heling van het kunstwerk, dat hierbij was buitgemaakt.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Uiteindelijk bleek het niet te gaan om werk van de wereldberoemde schilder, maar van een leerling uit zijn school. En de straf die justitie bij de rechtbank in Den Bosch eiste tegen de verdachte viel mee.
'Zeventien dagen cel'De 60-jarige Peer de J. zou zeventien dagen cel moeten krijgen. In de praktijk komt het erop neer dat de verdachte Eindhovenaar niet naar de gevangenis hoeft, omdat de geëiste straf gelijk is aan het voorarrest. Maar er zit wel een proeftijd aan vast.

Wachten op privacy instellingen...

Bekende van de politie De verdachte is overigens een man met jarenlange ervaring als politieagent. Ook al werkt hij niet meer bij de politie, voor zijn gevoel is dat nog steeds zo.
"Ik ben 35 jaar agent geweest en in mijn hart ben ik dat nog steeds", zo vertelde hij. Hij was ook om een andere reden een bekende van de politie, de Eindhovenaar bleek een strafblad te hebben.

Wachten op privacy instellingen...

Daders en schilderij nog spoorloosDe inbraak werd in het voorjaar van 2014 gepleegd in de streng beveiligde villa, die gelegen is aan de Parklaan en waar ook Anton Philips heeft gewoond.
Politie en justitie hielden de diefstal tot augustus vorig jaar stil. De daders én het bewuste schilderij zijn nooit gevonden. Behalve het kunstwerk werd ook een antieke klok ontvreemd.
Ruilen aan de poortDe man die verdacht wordt van heling van het schilderij zou zich in 2014 aan de poort van de villa aan de Parklaan hebben gemeld om het in ruil voor geld terug te geven.
Het verhaal gaat dat hij toen foto’s van de ‘Rembrandt’ bij zich had. De Eindhovenaar voelde het als een plicht om in deze affaire als een soort van bemiddelaar op te treden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.