Video

'Ik ben vooral trots op m'n bonen". Scholier uit Zevenbergen kan voedsel laten groeien op Mars

2 maart 2016 om 14:46
nl
De 18-jarige Wouter van As uit Zevenbergen is er twee maanden lang mee bezig geweest: het groeien van voedsel op Mars. Inmiddels weet hij dat vooral de bonen het goed zouden doen. Hij koos het onderwerp voor zijn profielwerkstuk wat hij als scholier in 6 vwo moet maken. "Ik ben geïnteresseerd in het groeien van planten, maar ook in sterrenkunde. Dat komt in dit onderzoek mooi bij elkaar", vertelt Wouter.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

In het scheikundelokaal van het Nobertus College in Roosendaal staan twee bakken met daarin wat plantjes. Op de ene bak staat "aarde" en op de ander staat "Mars". De planten in de aarde bak zijn net wat harder gegroeid, maar de Mars plantjes zijn daar niet ver bij achter gebleven. "Vooral de bonen hebben het heel goed gedaan. De tomaten blijken het heel slecht te doen in de giftige grond van Mars", legt Wouter uit.
Vulkanisch zandWouter maakt gebruikt van vulkanisch zand om de grond op Mars na te bootsen. "Dit lijkt echt heel erg veel op wat er op de planeet te vinden is. Alleen de kwaliteit van lucht, de luchtdruk en de temperatuur is op Mars van zo'n kwaliteit dat er geen planten kunnen groeien. Daar heb je dan een soort kas voor nodig."
Wanneer de eerste mensen in 2030 naar Mars zullen vertrekken is het niet mogelijk om voedsel mee te nemen waar ze de hele reis en het verblijf mee kunnen doen. Bovendien zullen de reizigers niet meer terug komen maar op de planeet blijven. "Dan is het natuurlijk belangrijk dat ze hun eigen eten kunnen verbouwen", zegt Wouter.
Twee maanden werkWouter is trots op zijn prestatie. "Voor het profielwerkstuk moest ik er 80 uur in steken, maar er zitten er zeker 200 in. Ik heb twee maanden intensief voor de plantjes gezorgd. Dan is het leuk om te zien dat vooral de bonen het zo goed doen."
Ook zijn biologiedocent Rob de Mooij is trots op de scholier. "De eerste mensen vertrekken in 2030 voor het eerst naar Mars. Wouter heeft daar op deze manier een substantiële bijdrage aan geleverd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.