Helmonder voelt zich onveilig, gemeente opent aanval op criminaliteit
Het totaal aantal misdrijven is in 2015 ten opzichte van 2011 met 11 procent afgenomen. Die daling zet zich in 2016 voort, zo is de verwachting. Maar op andere vlakken blijven resultaten flink achter.
Meer straatroven, zedenmisdrijven en diefstalHet zijn met name de ‘High Impact Crimes’, misdaad met grote impact op de slachtoffers, die in Helmond stijgen ten opzichte van voorgaande jaren.
Het aantal zedenmisdrijven is in 2015 bijvoorbeeld met 12 procent gestegen ten opzichte van 2014. Het aantal straatroven steeg in datzelfde jaar met maar liefst 36 procent, evenals de winkeldiefstallen (14 procent) en de diefstal van motorvoertuigen (29 procent).
Daar staat overigens tegenover dat de zakkenrollerij van 2015 ten opzichte van 2014 met 47 procent gedaald is. Ook daalde in dat jaar het openlijk geweld met 23 procent en is het aantal vernielingen met 21 procent gedaald.
AanvalsplanDe ontwikkelingen baren het college van burgemeester en wethouders grote zorgen, zo schrijven zij in een brief met de cijfers aan de gemeenteraad. Helmond verwacht dan ook dat de gemeente wederom stijgt op de jaarlijkse ranglijst van onveiligste gemeenten, de AD Misdaadmeter.
In 2014 stond Helmond op een 28ste plek in de lijst. In 2015 ‘steeg’ Helmond naar een 18de positie. De verwachting van het college van burgemeester en wethouders is dat de positie van Helmond in 2016 nog slechter zal zijn.
En dat is reden voor een aanvalsplan. “De cijfers tonen aan dat daadkracht geboden is”, zo schrijft het stadsbestuur. De gemeente wil kwetsbare locaties en veelplegers beter in beeld brengen, om effectiever te kunnen ingrijpen en naar eigen zeggen ‘daadwerkelijk significante vooruitgang’ te boeken.
De intensievere aanpak van criminaliteit moet uiterlijk eind 2017 zichtbare resultaten opleveren. Op 14 april wordt het plan uit de doeken gedaan tijdens de commissievergadering Bestuur& Economie.