Showelement Indoor Brabant: publiek kan jureren via app
De bezoekers hoeven geen aparte app te installeren op hun smartphone. De applicatie staat namelijk op www.audiencejudging.com en hoeft niet geïnstalleerd te worden.
Voor leken en experts De applicatie laat een lijst met deelnemers zien. "Wij hebben twee opties: een standaard- of exportmode", zegt Jan-Willem de Koster van SAP. Het internationale softwarebedrijf, met een onder meer een kantoor in Den Bosch, heeft de app ontworpen.
De Koster legt vervolgens uit wat er allemaal mogelijk is met 'Audience Judging'. "In de exportmode kun je alle onderdelen van dressuur afzonderlijk beoordelen. Dat is voor mensen die heel veel van de sport weten. In de standaardmode geef je één cijfer voor de hele proef."
Begrijpelijker makenHet paardenevenement CHIO in Aken had de primeur. Daar werd de app voor het eerst getest. Frank Kemperman, toernooidirecteur van CHIO Aken en Indoor Brabant, was meteen onder de indruk. Hij wilde de applicatie daarom ook graag in Den Bosch gebruiken. "Het is belangrijk dat mensen weten wat er gebeurt tijdens een dressuurwedstrijd. De echte insiders weten dat, maar we willen de sport ook begrijpelijker maken voor het grote publiek."
Aan de andere kant helpt de app ook om het publiek beter bij de dressuursport te betrekken. "Laat de toeschouwers lekker meebeleven, dat is fantastisch. Bovendien worden de juryleden hierdoor ook scherper, want zij zien op het grote scherm hoe het publiek heeft geoordeeld", aldus Kemperman.
Jureren is moeilijkDat het jureren zelfs voor de meest ervaren dressuuramazones- en ruiters lastig is, blijkt wel uit de reactie van Anky van Grunsven. Zij is tegenwoordig voorzitter van Indoor Brabant, maar is natuurlijk vooral bekend vanwege haar prestaties als dressuuramazone.
De Erpse is drievoudig Olympisch kampioen, maar als het over jureren gaat, dan blijkt dat ook zij af en toe moeite te hebben om tot een objectief oordeel te komen. "Ik heb een keer gemerkt dat ik tijdens een proef van een van mijn leerlingen helemaal niet zo blij was. Maar de juryleden gaven een heel hoog cijfer. Maar dat kwam omdat ik thuis had gezien dat hij veel beter kan. Bij mijn oordeel zit dus emotie."
De emoties speelden ook een rol bij de toeschouwers in Aken. Het Duitse publiek gaf de Duitse deelnemers vaak een hogere cijfers dan aan deelnemers uit andere landen. "Ze stemden een beetje nationalistisch, maar dat zal hier ook gebeuren denk ik", zegt Kemperman lachend.