Neergeschoten Toon D. vluchtte uit angst voor familie vermoorde Flavio: 'Hij was een schietschijf'
Bij het Openbaar Ministerie is het bestaan van de brief vooralsnog niet bekend. “Maar we kunnen het niet honderd procent uitsluiten. Het is in elk geval niet gebruikelijk dat we namen van verblijfplaatsen op deze manier doorgeven.”
Elektronische enkelbandDe tot twaalf jaar celstraf veroordeelde Toon D. mocht begin vorig jaar de penitentiaire inrichting onder strenge voorwaarden verlaten. Hij werd professioneel behandeld in opvangcentrum, Exodus-Stoel, dat begeleiding biedt aan gedetineerden voor een terugkeer in de maatschappij.
De vrijlating van Toon D. was gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Zo moest hij verplicht een elektronische enkelband dragen en moest hij zich eens in de zoveel tijd verplicht melden bij reclassering. Maar vorig jaar september knipte D. zijn enkelband door en ging ervandoor. Sindsdien stond hij als ‘gezocht’ geregistreerd.
'Erg zuur en kwalijk'Het vluchten is volgens zijn advocaat het resultaat van een ‘opmerkelijke beslissing’ van het Openbaar Ministerie. Die zou de verblijfplaats van D. bekend hebben gemaakt tegenover de familie van Flavio Fadda. Op 11 maart 2008 jaar schoot D. zes keer op de auto van zijn voormalige jeugdvriend Flavio. Die werd vijf keer getroffen, terwijl zijn vriendin door een kogel lichtgewond raakte.
In een brief aan de nabestaanden, die in september ook op de deurmat van D. belandde, zou justitie tegen nabestaanden hebben gezegd dat D. een begeleid wonen-project volgt in Drenthe. “Aangezien Drenthe maar één zo’n opvang heeft, is een beetje Google’en voldoende om mijn cliënt op te sporen. Dat is erg zuur en zeer kwalijk.”
Volgens woordvoerder Martine Pilaar had D. zich beter kunnen melden bij justitie met de melding hij vreesde voor zijn leven. "Dat was een betere oplossing geweest. Nu is hem dit overkomen en moet hij ook nog eens twee jaar langer zitten vanwege het onttrekken aan zijn detentie."
'Toon is van mij!'D. nam echter de benen, omdat hij de nabestaanden van Fadda vreesde. Zo riep één van hen op de zitting in 2009: ‘Laat Toon maar vrij rechter, dan is hij van mij!'. Met die uitspraak in het achterhoofd raakte D. in de stress, zegt zijn advocaat. Hij vreesde in Drenthe vermoord te worden. Bovendien zou de politie in de zomer vorig jaar tegen D. hebben verteld dat er nog altijd een grote kans op een moordaanslag bestond.
Eigenlijk moest de Tilburger tot halverwege 2016 in Drenthe blijven voor het begeleid wonen project. “Maar toen die brief van justitie op de deurmat viel, wilde hij zo lang niet wachten. Hij was nu immers een sitting duck”, zegt de raadsman. Hij laakt de handelwijze van justitie. “Ze hebben van mijn cliënt een schietschijf gemaakt door zijn woonplaats bekend te maken. Kennelijk stond zijn veiligheid niet voorop.”
'Met de rug tegen de muur'Of de dader van de schietpartij van afgelopen zaterdag inderdaad uit de hoek van Tilburg komt, durft Van Berge Henegouwen niet te zeggen. “Dat is aan de recherche, al roept dit alles natuurlijk wel vragen op. We laten het hier ook niet bij zitten. D. stond met de rug tegen de muur en is heel boos op justitie. Hij wilde niet vluchten, hij werd gedwongen. Bovendien was hij van plan zich te melden bij de politie.”
Zaterdagavond dreigde het verkeerd voor de Tilburger af te lopen. Uit het niets werd hij meerdere keren beschoten op de Berndijksestraat in Kaatsheuvel. Hij werd geraakt in zijn voet. D. belde zelf de politie en hield zich schuil totdat de agenten arriveerden. Vervolgens is hij naar een penitentiair ziekenhuis gebracht. “Gelukkig heeft hij de schietpartij overleefd, al zijn de verwondingen aan zijn voet wel ernstig.”
Recherche onderzoekt of een even later uitgebrande Mercedes bestelbus in het nabijgelegen De Moer is gebruikt bij de vermoedelijke moordaanslag. Wie er achter de schietpartij zit, is nog onduidelijk.
Moord op vaderIn 2012 werd de vader van Toon D. op straat doodgeschoten. Die zaak is nog altijd niet opgelost. Gesuggereerd wordt dat de dood van Toon D. senior een wraakactie is voor de dood van Fadda. Anderen zeggen weer dat zijn verleden als drugscrimineel hem had ingehaald.
Zoon Toon diende twee jaar geleden een verzoek in om het onderzoeksdossier van de moord op zijn vader in te mogen zien. Er gingen geruchten dat vader Toon vlak voor zijn dood de namen van de daders zou hebben genoemd. Toon junior wilde daarom weten wat de laatste woorden van zijn vader waren.[YouTube:body:https://youtu.be/hpCQWNDqdH0]