Video

Boerinnen voeren actie: 'Kalf meteen na geboorte bij moederkoe weghalen, koeien zijn geen mensen'

15 maart 2016 om 08:45 • Aangepast 21 november 2020 om 11:59
nl
Zo’n 200 boerinnen gaan dinsdagmiddag in Den Haag demonstreren. Het klinkt misschien raar, maar ze willen dat kalfjes zo snel mogelijk na de geboorte bij hun moeder worden weggehaald. De Tweede Kamer heeft pas een motie aangenomen waarin staat dat de pasgeboren kalfjes en de kersverse moeder juist meer tijd samen moeten krijgen. Maar dat vinden de boerinnen een heel slecht idee.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

Vanuit het hele land komen de boerinnen naar Den Haag. “Het zijn de boerinnen die vaak voor de kalfjes zorgen”, vertelt boerin Miranda Snepvangers uit Bergen op Zoom. “We moederen een beetje over ze.”
Goede redenenVolgens Snepvangers zijn er hele goede redenen om kalfjes zo snel mogelijk weg te halen bij de moeder. “Ten eerste, als je ze pas later zou scheiden, levert dit veel meer stress op."
Maar er is meer. "Daarnaast weten we nu precies hoeveel biest het kalfje binnenkrijgt. Als ze samen in de stal zouden staan, is het maar de vraag of ze genoeg biest binnenkrijgen. En als we scheiden is het veel hygiënischer.”[Tweet:https://twitter.com/dirkverhoeven/status/709470119672594432]
De Tweede Kamer heeft pas geleden een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen waarin staat dat de regering met een plan van aanpak moet komen voor de melkveehouderij om kalfjes langer bij de koe te laten. Ze vinden dat het scheiden van de twee net na de geboorte te veel stress oplevert.
Financiële strop De Tweede Kamer en de boerinnen staan dus lijnrecht tegen over elkaar. Als de motie straks wordt uitgevoerd zal het productieproces op boerderijen moeten worden aangepast, wat zal zorgen voor de nodige kosten bij de boeren. "Dat is voor veel boerenbedrijven een financiële strop", laat Snepvanger weten.  
Maar Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren schrijft op haar website: “De landbouw zou natuurlijke processen moeten respecteren, ook in het geval van de melkveehouderij. Het welzijn van dieren zal moeten prevaleren boven marginale inkomensvoordelen van de industrie.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.