Eerste Kamer akkoord met Mediawet, reorganisatie Omroep Brabant gaat door
Voorlopig treedt alleen een klein deel van de nieuwe wet in werking, namelijk het deel dat betrekking heeft op de regionale omroepen. Zij kunnen nu reorganiseren en bezuinigingen, iets wat staatssecretaris Dekker al langere tijd verlangde.
Overigens stelde Dekker de bezuinigingen bij de dertien omroepen wel uit. Aanvankelijk moesten ze volgend jaar 17 miljoen euro bezuinigen, maar doordat Dekker de plannen met een halfjaar heeft vertraagd, komt dat bedrag neer op 8,5 miljoen euro.
Grootste deel nog niet van krachtHet grootste deel van de mediawet treedt echter nog niet in werking. Dekker gaat dit onderdeel namelijk nog wijzigen met een aanvullende wet, zo werd duidelijk na een verzoek van de Eerste Kamer.
Een van de punten waarop Dekker de wet moet aanpassen, is hoe de overheid de leden van de raad van toezicht bij de Nederlandse Publieke Omroep benoemt. Nu benoemt de minister de leden. De Senaat wil dat niet hebben, omdat de overheid anders te veel macht heeft over 'Hilversum'.
Ongebruikelijke manierStaatssecretaris Sander Dekker heeft zijn Mediawet op een ongebruikelijke manier door de Eerste Kamer geloodst. Hij vroeg de Senaat namelijk akkoord te gaan met de wet, terwijl de regels nog deels aangepast moesten worden. Zijn 'gehaaste' tactiek leverde Dekker kritiek op.
LEES OOK: Staatssecretaris moet Mediawet aanpassen, maar pleit voor ongebruikelijke tussenstap