Zelf een laatste rustplaats uitzoeken is populair op Landgoed De Hoevens in Alphen
Sinds de opening is de begraafplaats een van de economische pijlers om het landgoed in stand te houden. Het landgoed werd begin 19e eeuw aangekocht door een Tilburgse textielfabrikant. Een inmiddels derde generatie beheert het landgoed, waarvan de begraafplaats een onderdeel is.
Emotioneel en mooi Het zelf uitzoeken van een eigen plek is echt iets wat bij een natuurbegraafplaats hoort. "Dat is best een emotioneel moment. Wat we wel zien als mensen dat geregeld hebben, ze letterlijk minder bezorgd naar huis gaan", vertelt Charlotte Michielsen.
Op landgoed De Hoevens heb je nogal wat mogelijkheden voor een laatste rustplaats. Je kunt gaan voor een plek in het bloemrijke grasland, maar een plek aan de voet van een imposante grafheuvel is ook mogelijk.
Geen steen maar een houten schijf Op het graf kan als herinnering een boomschijf worden geplaatst met inscriptie. Net als het lichaam vergaat uiteindelijk ook de houten schijf om weer één te worden met de natuur.
Een laatste rustplaats op het landgoed betekent in de praktijk ook eeuwige grafrust. Er worden namelijk geen graven geruimd.
Diepe graven Dat de grafrust verstoord zou kunnen worden door wilde dieren zoals wilde zwijnen is echt een fabeltje, zegt Charlotte Michielsen. "Ze zitten hier niet en wij begraven zo diep dan geen enkel wild dier daar ooit bij zou kunnen."
Opmerkelijk en mooi is dat de begraafplaats letterlijk open is. Wandelaars hebben vrij toegang en het landgoed grenst ook nog eens aan andere natuurgebieden.