Cliënten tbs-kliniek dreigen met acties na dubbele zelfmoord in De Woenselse Poort
De directie betreurt de gang van zaken en belooft snel met hen in gesprek te gaan.
Het gaat vooral om cliënten die al langer behandeld worden. Ze zeggen dat ze op dezelfde afdeling worden gezet als cliënten die gedwongen worden opgenomen en een hoog beveiligingsrisico hebben. Fokko Trip en Angela Hoogeveen pleegden drie weken geleden op de afdeling zelfmoord met een vuurwapen.
'Gevaarlijke situaties'Het management van De Woenselse Poort liet maandagochtend weten dat de opnamefunctie op de resocialisatieafdeling van kracht blijft. Dit tot grote woede en verontwaardiging van de cliënten. “De meesten van ons hebben gewoon werk en een normaal leven, maar dat wordt steeds opnieuw ontwricht doordat de opnamecliënten veel tijd en aandacht wegvreten, en een hoop gevaarlijke situaties veroorzaken”, zegt een cliënt die anoniem wil blijven.
In de brandbrief eisen de cliënten verandering en schadevergoeding. Ze zijn vooral niet blij met de wijze waarop zij behandeld zijn vlak na de beruchte schietpartij van drie weken geleden. “We werden een halve dag onrechtmatig opgesloten op hoog beveiligingsniveau. We mochten niet eten of drinken en contact met familie of advocaten was verboden. “Dat vinden wij zeer, zeer kwalijk”, zo schrijven ze.
ZIE OOK: In De Woenselse Poort overleden Angela (26) liet brief achter: ‘Ze stond onder invloed van Fokko'
Grote ontevredenheidVolgens De Woenselse Poort gebeurde dat in het belang van het politieonderzoek. "We hebben alle cliënten op een andere, leegstaande afdeling ondergebracht. Daar hebben we voor eten en drinken gezorgd. Dat ze geen contact met de buitenwereld mochten hebben, was in het belang van het onderzoek."
Per 1 april sluit De Woenselse Poort de hoog beveiligde opnameafdeling. Volgens de cliënten komen daardoor mensen op de resocialisatieafdeling die nog maar net gedwongen zijn opgenomen, zoals Angela en Fokko.
ZIE OOK: Drugs- en wapensmokkel Woenselse Poort kinderlijk eenvoudig, tbs-kliniek vindt van niet
'Dit is onjuist'“Hoe krom kan het zijn? Dat je nieuwe cliënten waarvan je helemaal niets weet, gaat mengen met cliënten die je door en door kent, en die bijna aan het einde van hun behandeling zijn?”
De Woenselse Poort ontkent dit. "Mensen met een hoge beveiligingsindicatie komen heus niet op afdelingen waar mensen met een lage beveiligingsindicatie zitten. Dat is gewoonweg onjuist", benadrukt woordvoerder Margot van Bergen. De Woenselse Poort gaat binnenkort een bijeenkomst houden om de cliënten hierover te informeren.
ZIE OOK: ‘Mogelijke corruptie personeel Woenselse Poort onderzoeken’, Alberto Stegeman over beveiligingslek
'Dit is vragen om problemen'De cliënten vinden het 'onacceptabel' dat zij met 'gedwongen opnamecliënten' in contact zijn gekomen. “We hebben al meegemaakt dat er met messen gegooid werd, dat het interieur gesloopt werd en nu dus zelfs dat er een vuurwapen binnen was. Wij zijn hier niet blij mee. We voelen ons onveilig doordat er steeds nieuwe mensen komen van wie we niet weten wat ze mankeren”, zegt de anonieme cliënt.
In de brief vragen de cliënten aan Dijkhoff of hij 'een stokje wil steken' voor de sluiting van de hoog beveiligde opnameafdeling. “We willen geen opnames meer op een resocialisatieafdeling. Dat kan niet, dat mag niet. Dit is vragen om problemen."[YouTube:body:https://youtu.be/fTLufUezTCg]
DebatDe Tweede Kamer is bezorgd om de huidige situatie bij De Woenselse Poort. Zo heeft de SP Kamervragen gesteld na de dubbele zelfmoord. “Verschrikkelijk dat dit heeft kunnen gebeuren. Het is niet normaal en ongelooflijk bizar dat er een vuurwapen aanwezig was in de Woenselse Poort. We moeten alles op alles zetten om het gevaar op herhaling in de kiem te smoren.”
Er komt op 30 maart een debat in de Tweede Kamer over de dubbele zelfmoord in De Woenselse Poort. Dan moet staatssecretaris Klaas Dijkhoff zich verantwoorden.