Video

Standbeeld Willem van Oranje besmeurd met rode verf op terrein Willem van Oranje College in Waalwijk

21 maart 2016 om 08:43 • Aangepast 21 november 2020 om 11:50
nl
Het standbeeld van Willem van Oranje bij het Willem van Oranje College in Waalwijk is zondagavond besmeurd met rode verf.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

De onbekende groepering Kantocigno heeft in een persbericht laten weten dat het verantwoordelijk is voor deze daad.

Wachten op privacy instellingen...

Onafhankelijk BrabantKantocigno streeft naar een onafhankelijk Brabant. De groepering zegt geïnspireerd te zijn door acties vorig jaar in Brabant, van het geheimzinnige Pacte de Cygnes.
Ze zijn naar eigen zeggen een campagne begonnen tegen symbolen die in een onafhankelijk Brabant geen plaats zouden moeten hebben.
In het persbericht schrijven de actievoerders dat ‘er bloed kleeft aan de handen van Willem van Oranje’ en hij ‘een van de beulen is van de plunderingen en bloedbaden die op Brabants grondgebied plaatsvonden’.
Geen aandacht"Aan dit soort belachelijke zaken moeten we zo min mogelijk aandacht besteden", zegt Leen van Duijn, voorzitter van het College van Bestuur van de Waalwijkse scholengemeenschap, in een reactie.
"We maken het beeld schoon en gaan over tot de orde dag. Er zijn belangrijkere zaken in Nederland om ons druk over te maken."
Waarom Willem? De 'aanval' op Willem van Oranje is opmerkelijk. De verre voorouder van de huidige koninklijke familie, wordt algemeen gezien als de man die ons land 'stichtte', hij wordt de Vader des Vaderlands genoemd.
In 2004 was er de verkiezing van de Grootste Nederlander en daarbij eindigde hij feitelijk als eerste. Maar er was campagne gevoerd voor de vermoorde Pim Fortuyn en die werd nummer 1.
Van Oranje werd geboren in 1533 in het Duitse Dillenburg en groeide uit tot leider van de opstand tegen de Spaanse koning die ons land in had bezet. De koning werd gezien als een tiran omdat hij de voorrechten van de adel inperkte. Bovendien vervolgde hij 'ketters', andersdenkenden, zoals protestanten, op bloedige wijze.
'Oorlogsmisdaden'Tijdens de Tachtigjarige oorlog die volgde (1568-1648) sloegen beide partijen, ook die van Willem van Oranje, ongenadig hard toe. Zowel de rebellen (De Staatse Troepen) als de Spanjaarden maakten zich schuldig aan wat wij nu oorlogsmisdaden zouden noemen.
Befaamd is de reeks belegeringen van vooral Den Bosch en Breda, waar de opstandelingen met een turfschip naar binnen glipten.
Willem woonde ook een tijdje op het familiebezit van de Nassau's in Breda: het kasteel, nu de KMA. Hij maakte de afloop van die langdurige oorlog niet mee omdat hij werd vermoord door een fanatieke katholiek in 1584.
Brabant in stukken Het oude hertogdom Brabant vormde voor de oorlog, het hart van de Nederlanden. Tijdens de oorlog werd Brabant verscheurd omdat het frontgebied werd. Er was sprake van hongersnood en plundering en de bewoners sloegen op de vlucht waardoor hele gebieden zelfs ontvolkt raakten.
Na de Vrede van Munster in 1648 werd Brabant definitief verdeeld en ontstond eerst Staats Brabant en twee eeuwen geleden Noord-Brabant.
De roerige periode van de oorlog -ook wel De Opstand genoemd- zit diep verankerd in onze vaderlandse geschiedenis en is vast thema in het onderwijs. Zelfs in Spanje houden ze de herinnering aan de lange (en verloren) oorlog levend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.