'Ik was bang voor mensen uit mijn eigen straat', niet iedereen in Oss is tegen komst vluchtelingen
Een Turkse familie die in de straat woont, is desgevraagd stellig: je kunt niet oordelen over mensen, als je ze niet kent. “Dat heb ik ze ook gezegd, maar ze willen het niet horen”, zegt de Turkse moeder. Haar zoon vult aan: “Vluchtelingen zijn ook gewoon mensen die willen leven. Ik heb daar geen problemen mee.”
Multiculturele straatDe straat is een multiculturele samenleving op zich. Er wonen mensen van Nederlandse, maar ook van Poolse of Turkse afkomst. Een mevrouw uit de straat, die liever anoniem wil blijven: “Mijn buren komen uit Armenië, ze komen uit de vorige vluchtelingenstroom. Het zijn de beste buren die je je kan wensen. Ik snap niet waar de rest zich druk om maakt.”
Demonstranten die wel in de straat wonen, geven aan dat ze bij de protesten worden ‘geholpen’ door mensen uit onder meer Heesch. Tijdens deze demonstraties zijn de ramen van het huis waar de vluchtelingen moeten wonen al meerder malen gesneuveld en is het huis beklad.
De overbuurvrouw ziet het vanuit het haar woning elke avond gebeuren. “Ik heb de hele nacht wakker gelegen toen de politie hier stond. Ik was echt bang. En waarom moet dat zo? Die vluchtelingen hebben veel meegemaakt, die kun je toch niet op straat laten staan.”
GesprekBurgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van de gemeente Oss liet maandagmiddag weten niet blij te zijn met activisten die van buiten Oss naar de straat komen. Ze vindt dat ‘de lastige problemen van onze tijd’ alleen op te lossen zijn door open en met respect met elkaar te blijven praten. De buurtbewoners zijn daarom dinsdagavond uitgenodigd om in gesprek te gaan op het gemeentehuis.