Kerken en moskeeën bidden voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel
Op Goede Vrijdag werd in het Peerke Donderspark in Tilburg stilgestaan bij de kruisweg van Jezus. Pastor Hendrickx vindt dat er een duidelijke les te trekken is uit die lijdensweg. Die les moet steun geven aan slachtoffers en nabestaanden. "Dat er hoop is en je je niet bij de feiten mag neerleggen", zegt Hendrickx.
Dat er vrijdag overal, in kerken, moskeeën, synagogen en elders wordt stilgestaan bij de aanslagen is een krachtig teken volgens de pastor. Hendrickx: "Wij laten ons niet uit elkaar slaan, wij verenigen ons in deze moeilijke tijden."
'Terrorisme achterwege laten'Daar is Yavuz Yilmaz, voorzitter van de Süleymaniye-moskee in Tilburg, het mee eens. "We vragen God, of Allah of Yahweh, want het is een en dezelfde, om deze mensen verstand bij te brengen zodat ze dit terrorisme voor eens en altijd achterwege laten."
Tijdens het vrijdagmiddaggebed veroordeelde de imam de aanslagen. Hij riep op tot eenheid. Of de aanslagen nu in Brussel, Parijs of Ankara zijn. "Niemand heeft het recht om iemand anders iets aan te doen, met welk doel dan ook", zegt Yilmaz. Pastor Hendrickx vindt het sterk dat moslims afstand nemen van het extremistische geweld. Hendrickx: "En dan hoop ik dat we moslims niet aankijken op hetgeen dat enkele extremisten hebben gedaan.
'Daders vertegenwoordigen islam niet'Ook in de Roosendaalse moskee aan de Burgemeester Schneiderlaan werd tijdens het vrijdaggebed stilgestaan bij de aanslagen van afgelopen week in Brussel.
“Wij wijzen elke vorm van geweld en terrorisme af”, zegt imam Charif Slimani. “De gebeurtenissen in Parijs en Brussel worden gezien in het licht van een oorlog tussen het westen en de islam. Deze kleine groep vertegenwoordigt de moslims niet.”
Ten onrechteOok de moskeebezoekers zijn blij met de aandacht voor de gevolgen van de aanslagen. “Het is goed dat we erbij stilstaan. De islam krijgt ten onrechte de schuld. De aandacht voor wat er gebeurd is in Brussel is goed, maar het leven gaat ook verder”, zegt een man.
Een tweede man nodigt iedereen uit om naar de moskee te komen. “Als mensen vragen hebben, kom naar de moskee. Onze harten en deuren staan open. We hebben niets te verbergen.”