Eefje van Belkom vertelt over medische missers, eierstokken mogelijk onnodig weggehaald
Vijf jaar geleden ontdekten artsen bij haar een agressieve vorm van borstkanker. Er zat voor de Tilburgse niets anders op dan haar borsten te laten amputeren. Maar daar bleef het niet bij, zo tekende EenVandaag vrijdagavond op.
De artsen veronderstelden namelijk dat ze leed aan een hormoongevoelige tumor. Dit betekent dat de tumor doorgroeit door de aanwezigheid van oestrogeen. Daarom moest Eefje medicijnen slikken om de aanmaak van dit vrouwelijk hormoon te remmen.
Dit alles verergerde toen artsen vermoedden dat er een kwaadaardig gezwel op de eierstokken van de Tilburgse zat. Uit voorzorg werden beide eierstokken weggehaald. Eefje wilde dolgraag kinderen, maar volgens de artsen ging dit niet meer. Ze dachten dat Eefje al in de overgang was.
Second opinionNa het weghalen van de eierstokken bleek er na grondig onderzoek geen gezwel te zijn, maar een ingekapselde eicel. Dit betekende dat Eefje nog niet in de overgang was. Ze had zelfs mogelijk zwanger kunnen worden, zoals ze zo vurig verlangde.
Voor Eefje was dit aanleiding om een second opinion aan te vragen bij het gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Het gerenommeerde ziekenhuis gaf volgens EenVandaag aan dat Eefje verkeerd was behandeld. Haar eierstokken hoefden niet weg.
Geen vergoedingNu wil Eefje een schadevergoeding van de zorgverzekeraar van het TweeSteden Ziekenhuis. Desondanks is er na jaren bakkeleien nog geen oplossing in zicht.
Het ziekenhuis meldde in EenVandaag zich niet te herkennen in de verwijten van Eefje, maar haar wel serieus te willen nemen. Het ziekenhuis kan vanwege het beroepsgeheim naar eigen zeggen niet publiekelijk ingaan op de verwijten.
SP pleit voor fondsDe SP heeft een wetsvoorstel ingediend om slachtoffers van medische missers in de toekomst tegemoet te komen. Kamerlid Renske Leijten pleit voor een fonds waar slachtoffers zich voor een vergoeding kunnen melden. Nadat de schade onafhankelijk van het ziekenhuis is vastgesteld, krijgen de slachtoffers meteen uitbetaald.
Vervolgens vraagt het fonds het geld terug bij het ziekenhuis en bij specialisten. Als er een vermoeden is dat een medische misser verwijtbaar is, dan moet een rechter hier volgens Leijten uitsluitsel over geven.